Не ви ли се струва, че интернет е залят от фалшиви новини? За съжаление, авторите на псевдо новините нямат никакви морални задръжки. За тях не е важно кой ще прочете информацията и какво ще му струва това. За щастие обаче, има начини да си гарантираме, че четем официалната, истинска история.


От Tech Radar са събрали 8 приложения, които могат да ви предпазят от фалшиви новини. Ето кои са те:

1. Flipboard (Android, iOS)

Flipboard е едно от най-дългогодишните приложения за новини, което се подобрява с всяка година. Flipboard подрежда новините, които искате, като „запомня“ какво четете и ви предлага подобни истории. Оформлението се базира на лесни за навигация панели, които дават на всеки потребител достъп до неговото лично списание. Колкото повече използвате това приложение, толкова по-ефективно става то.

2. Apple News

Можете да изберете източниците, от които искате да приемате новините, и след това те ще преминат през центъра за уведомяване. Освен това не сте ограничени само до политически новини. Може да изберете музикални новини, спорт, технологии, финанси и други.

3. BBC News (Android, iOS)

BBC се смята за бастион на равновесие. Това приложение е изключително функционално, дори предлага секция "Моите новини", където можете да изберете темите, които ви интересуват най-много. Внимавайте обаче, защото има лимит. Независимо дали търсите спорт, технически новини, политика или просто популярни истории, това приложение ще отговори на нуждите ви.

4. Reuters (Android, iOS)

За Reuters работят хиляди журналисти, които предоставят актуална информация, така че това приложение е изключителен източник на информация. Можете лесно да достигнете до любимите си категории, а разделът за видео е също чудесен начин да се информирате.

5. The Guardian (Android, iOS)

Тъй като циркулацията и продажбите намаляват, всички вестници трябва да намират нови начини да си осигурят печалба. Базираният във Великобритания вестник Guardian инвестира  много в съдържание и разчита на дарения за подкрепа (вместо да избере платформа за плащане). Резултатът е приложение, което се разпространява безплатно. Приложението предоставя новини по всяка възможна тема, има и функции и коментари от експерти и коментатори.

6. News Republic (Android, iOS)

Този агрегатор за новини има приятен интерфейс и множество източници, които могат да бъдат приспособени според вашите нужди. Менюто предлага прост набор секции за навигация и има много полезен офлайн режим, който можете да активирате, преди да пътувате. Други акценти включват видео зона и възможност за следене на секции или отделни издатели от всяка тема.

7. HuffPost (Android, iOS)

Стартирал като уеб сайт през 2005 година, Huffington Post е най-добре за четене под формата на приложение. HuffPost разполага със свои собствени редактори и либерална позиция. Приложението е приятно и ефективно, с акценти, които включват автоматично изтегляне на съдържание за офлайн четене, както и възможност за задаване на сигнали и персонализиране на "Моите раздели" според вкуса ви.

8. NewsBeat (Android, iOS)

Въпреки че това приложение не предлага разнообразие в съдържанието, основното му предимство е, че новините се четат на глас. Това означава, че може да го ползвате докато шофирате, упражнявате или просто не искате да използвате очите си.

 

Вижте най-полезните приложения за пътуване