Мобилните приложения се развиват все повече и се превръщат в големи и сложни програми, които могат да конкурират дори софтуера за настолни компютри. Това ги прави доста „гладни” за системни ресурси, което в немалка степен е в противоречие с идеята на мобилните приложения и смартфоните. А мощните смартфони стават все по-скъпи.

 

Преобладаващата част от потребителите обаче имат по-евтини модели с не ттолкова мощен хардуер. За тях компаниите правят специални олекотени версии на приложенията си. Digital Trends ни показват някои от най-добрите олекотени приложения, които се предлагат в момента.

 

Google Maps Go

Това е лека и удобна версия на Google Maps, която има само най-важните и основни функции като навиагция, сателитни карти, съвети за подходящи маршрути и трафик. Предлага се само за Android като приложение, а за iOS може да се използва брез Chrome.

 

 

Facebook Lite

Приложението на социалната мрежа е доста тежко и не се „разбира” добре с по-слаби телефони. Facebook Lite for Android решава този проблем, като премахва повечето елементи от дизайна и оставя само най-важните функции. Версията за iOS все още се разработка, като може да се използва през мобилен браузър.

 

 

Spotify Lite

Spotify в момента разработва и тества олекотена версия на своето приложение. Тя е 15МВ спрямо 100МВ на пълната версия. За сега е в бета версия, като е ограничена до някои региони и устройства. Разбира се, цената е и премахване на доста функции, включително офлайн плейбек. Ще се предлага само за Android.

 

 

Facebook Messenger Lite

Значително опростена версия на чат приложението. Тя е само 5МВ голяма, като има само най-базовите и основни функции. За сега ще се предлага само за Android и в избрани държави.

 

 

Opera Mini

Популярна версия на Opera, която също се концентрира само върху най-важното. Тя намалява трафика, предлага опция за изтегляне на клипове за офлайн гледане и има вграден режим за блокиране на реклами. Предлага се както за Android, така и за iOS.

 

 

Gmail Go

Gmail се разви доста през годините и приложението сега е доста голямо и тежко. Олекотената версия е само 25МВ, което пак не е малко, но пък предлага поддръжка на няколко акаунта, прикачени файлове, пуш известия и режим за намаляване на използвания трафик. За сметка на това синхронизира по-малко дни назад и интерфейсът е по-семпъл. Предлага се само за Android.

 

 

Skype Lite

Оригиналното приложение на Skype е много тежко. Олекотената версия първо беше за Индия, но постепенно си проправя път и в други държави. Тя има всичко най-важно – чат, аудио и видео разговори, VOIP, режим за пестене на трафик и др. Предлага се само за Android.

 

 

Twitter Lite

Олекотената версия на Twitter всъщност е простп малък браузър, който води до мобилния сайт на микроглоба – mobile.twitter.com. Приложението е оптимизирано за 2G и 3G връзки, предлага режим за пестене на трафик без да се зареждат снимки и видео освен при заявка и др.

 

 

Google Photos

Още едно уеб-базирано приложение, което използва photos.google.com. Може да се добави на началния екран, като поддържа стандартни функции като качване на снимки, споделяне, създаване на албуми.

 

 

Files Go

Приложение на Google, което улеснява управлението на файлове. То е компактно, но с доста функции като следене на свободното място, изтриване на файлове по тип, офлайн споделяне чрез Bluetooth и др. Предлага се само за Android.

 

 

Още от Digital: