Lamborghini е царят на автомобилната индустрия. Автомобилите рядко са практични, но винаги са грандиозни. И докато почти всичко за компанията и нейните автомобили се е променило през годините, способността на колите да шокират и будят страхопочитание с конските си сили и стил не е изчезнала.

 

От Digital Trends са се постарали да съберат най-добрите модели Lamborghini на всички времена. Ето кои са те:

1. 350 GT

С тази кола започва всичко. Първоначално компанията е произвеждала тракторна техника, но нейнияt създател Феручо Ламборгини много е искал да произвежда автомобили, конкуриращи моделите от доказани марки, и най-вече на Ferrari. Така се появява 350 GT – колата, която прилича на космически кораб, благодарение на V12 двигателя си.

 

2. Miura

Ако 350 GT беше колата, която промени историята на Lamborghini, то Miura беше колата, която определи стила на тези автомобили. Когато Miura дебютира на автомобилното изложение в Женева през 1966 година, автомобила не прилича на никой друг. С ниско разположеното си тяло и дизайн, при който двигателя е монтиран в средата на шасито, Miura е може би първият модерен супер автомобил, създавал шаблон, който Lamborghini използва и до днес.

 

3. Countach

Ако Miura очертава основната концепция за супер автомобил със средна мощност, то Countach го отвежда до нови висоти. Този футуристичен дизайн на Марсело Гандини е нещо невиждано до този момент. В онези времена Lamborghini Countach е бил като НЛО със своите „крилати“ врати, вдигащи се високо нагоре. И въпреки че се е смятало, че Countach е по-хубав за гледане, отколкото за каране, той е най-емблематичният модел на компанията.

 

4. LM002

Известен още като „Rambo Lambo”, LM002 се оказва неуспешна схема на Lamborghini за производство на военен автомобил. И докато войници никога не са стигнали до бойните полета с LM002, тези превозни средства стават популярни сред богатите цивилни.

 

5. Diablo

Diablo е достоен наследник на Miura и Countach. Точно както неговите предшественици определят автомобилния стил от 60-те до 80-те години на миналия век, така Diablo е икона на 90-те години на миналия век. Автомобилът въвежда модерни характеристики като задвижване на всички колела и помага на компанията да се задържи в индустрията в най-трудните ѝ времена.

 

6. Sesto Elemento

На италиански „Sesto Elemento“ означава „шести елемент“ и се отнася за въглеродните влакна, от които е изградена колата. Със своя спиращ дъха стелт дизайн, Sesto Elemento е един от най-желаните пистови автомобили.  Той може  да ускори от 0 до 100 само за 2,5 секунди, а максималната скорост която достига е над 300 км/ч, това го прави един от най-бързите автомобили, произведени някога.

 

7.  Huracán Performante

Тази кола въведе много нови технологии, включително нов тип въглеродни влакна, които да поддържат тежестта и усъвършенствана система за активна аеродинамика. Performante е с подобрена система за всмукване на въздух, нов дизайн на ауспусите, нови титаниеви клапани и оптимизирана динамика.

 

8.  Estoque

Estoque е концептуален модел с 4 врати, който беше представен на изложението в Женева през март 2013 година. Усещайки слаб интерес от страна на клиентите, Lamborghini се отказват от производството му за сметка на Urus SUV.

 

9. Egoista

Egoista е едно от най-дръзките творения на утвърдения производител на автомобили. С този концептуален модел, Lamborghini отпразнува своята 50-годишнина, която се честваше през 2013 година. Идеята обаче е напълно безсмислена – има само една седалка и 5,2 V10 двигател с 600 к.с.

 

10. Terzo Millenio

Най-новата концептуална кола на Lamborghini е и най-перспективната. Проектиран в партньорство с MIT, Terzo Millenio разполага с изцяло електрически задвижващ механизъм, който използва суперкондензатори, за които от компанията твърдят, че може да се зареждат и разреждат по-бързо от батериите. Друга забележителна характеристика е каросерията от въглеродни влакна, които могат сами да се "лекуват".

 


Вижте 10 технологии, които е добре да имат бъдещите автомобили