Всички трябва да използват мениджър на пароли, смятат от nytimes. Това е най-важното нещо, което можете да направите, заедно с двуфакторно удостоверяване, за да защитите вашите данни.

Повечето мениджъри на пароли използват едни и същи основни функции - те генерират и съхраняват пароли. Но за да отделят най-добрите сред тях от медията са използвали следните критерии:

1. Добра защита на вашите пароли

Добрият мениджър на пароли трябва да използва силно криптиране, за да защити вашите данни когато са в компютъра ви, на сървъра на доставчика на услугата както и когато вашите данни се придвижват от компютъра до сървърите и обратно.

2. Неограничено съхранение на парола

Всеки платен мениджър на пароли трябва да може да съхранява неограничен брой пароли и други записи. Има достатъчно безплатни услуги, които предлагат неограничено място за съхранение, така че не трябва да правите компромис с това.

3. Синхронизиране между устройства (без ограничения за броя на устройствата, които можете да използвате)

Вероятно имате повече от едно устройство, което използвате всеки ден - домашния компютър, служебния компютър, телефона и лаптопа. Добрият мениджър на пароли трябва да предложи облачно синхронизиране, така че паролите ви да са достъпни на неограничен брой устройства.

4. Съвместимост

Добрият мениджър на пароли работи почти на всичко, независимо от това какъв хардуер и софтуер използвате вие ​​и вашето семейство. 

5. Лесни настройки и употреба

Мениджърът на пароли трябва да ви улесни, а не да ви отчае да използвате подобен вид услуги. 

6. Инструменти за коригиране на вашите проблеми със сигурността

Той трябва да може да идентифицира слаби, повторно използвани и компрометирани пароли и трябва да ви даде ясни и лесни за следване указания за промяната им.

7. Поддръжка за биометрични данни за вход

Ако вашият телефон, таблет или лаптоп има четец на пръстови отпечатъци или камера за сканиране на лица, трябва да можете да отключите мениджъра си на пароли с това, а не с парола или ПИН код.

8. Цена

Платените мениджъри на пароли обикновено струват между 20 и 60 долара годишно за ползване от един човек. Мениджърите на пароли, които предлагат семейни планове, обикновено покриват четирима или пет души за още един долар или два отгоре на месец, така че те са добра сделка, дори ако семейството ви има само двама души. Въпреки че мениджърите на пароли обикновено рекламират месечна абонаментна цена, тези цени обикновено се таксуват годишно.

9. Споделяне на парола

Добрият мениджър на пароли трябва да улеснява сигурното споделяне на данните за вход за акаунти, до които може да се наложи да имат достъп много хора с някой друг, на когото имате доверие. Например, сайтове за плащане на сметките на вашето семейство или споделен имейл и социални медийни сметки за малък бизнес. Тази функция е често срещана при платените мениджъри на пароли, но рядка при безплатните.

10. Допълнителни функции

Мениджърът ви на пароли трябва да бъде преди всичко добър мениджър на пароли. Но най-добрите предлагат и допълнителни инструменти за подобряване на вашата сигурност, като генератор на кодове за двуфакторно удостоверяване или сигурно онлайн съхранение на поверителни файлове. Повечето от тях също предлагат автоматично попълване на формуляри.

1Password

1Password разполага с лесни за използване инструменти, които работят на Windows компютри, Mac, Chromebook, iPhone, iPad, Android устройства и основните уеб браузъри. Неговата функция Watchtower ви помага да идентифицирате и променяте слаби, повторно използвани или компрометирани пароли, а 1Password ви превежда през лесен за разбиране и следване процес на коригиране на тези пароли. 1Password защитава вашите пароли със силно криптиране и добри практики за сигурност.

Bitwarden

В безплатната версия на Bitwarden липсват някои функции, достъпни в 1Password, като проверка на паролата, доклади за нарушения и 1 GB криптирано хранилище. Освен това, ако използвате Bitwarden за първи път може да изпитате затруднение. Работата с този мениджър не е толкова интуитивна.

Но безплатната версия на Bitwarden предлага основните функции, които ви трябват за един мениджър на пароли, включително възможността да синхронизирате колкото искате пароли между толкова устройства, колкото притежавате, поддръжка за софтуерно двуфакторно удостоверяване и споделяне между двама души с отделни данни за вход. Bitwarden работи на същите устройства и като 1Password, така че можете да го използвате с всеки компютър, телефон, таблет или браузър.

Можете лесно да надстроите до Bitwarden Premium за $ 10 годишно или да експортирате паролите си в 1Password, ако решите да смените услугата.
Независимо от мениджъра на пароли, който използвате, важно е да защитите данните си със силна главна парола.

 

Вижте 8 полезни съвета за създаване и запомняне на сигурни пароли