През последните шест месеца, Microsoft усилено тества Windows 10 Fall Creators Update и сега компанията е готова да ни представи вторият голям ъпдейт на операционната система за тази година.

 

Повечето подобрения в актуализацията Fall Creators Update са незначителни, но прави впечатление, че Microsoft започва да променя цялостния външен вид и усещане от Windows 10. Може да видите тези фини промени и анимации, както и подобренията, ако инсталирате Windows 10 Fall Creators Update на компютъра си.

 

Ако се питате има ли смисъл от това, информацията на The Verge за най-добрите функции на Windows 10 Fall Creators Update, може би ще ви помогне да вземете решение.

1. OneDrive файлове по заявка

Нова функция позволява да сваляме файлове и да ги използваме, без да се синхронизират цели папки и файлове на устройството. Функцията OneDrive Files On-Demand ще изтегля файлове само когато имате нужда от тях, а File Explorer ще покаже какви файлове са достъпни локално или ако те трябва да бъдат изтеглени от облака. Приложенията дори, могат да синхронизират файлове от OneDrive и ще получите известие, показващо напредъка им при изтеглянето. Това е страхотно подобрение в сравнение със стария метод за синхронизиране на цели папки за офлайн използване.

2. Функцията My People

Функцията My People помага да общувате удобно с хората от списъка ви с контакти, като ви позволява да закачите иконите за определени контакти в лентата за задачи. За да задействате комуникацията чрез имейл, незабавни съобщения или видеочат, само трябва да кликнете върху иконата на контакта, за да комуникирате с него. Можете дори да използвате Skype, за да се обадите или да изпратите съобщение от лентата на задачите, а емотиконите и съобщенията ще се появят по време на разговорите. Най-полезната част от тази функция е възможността да плъзгате и пускате неща като снимки директно върху контакт и да ги споделяте лесно.

3. Windows Mixed Reality

Отговорът на Microsoft на виртуалната реалност, Windows Mixed Reality, вече е достъпен с Update Fall Creators. За да използвате Mixed Reality, ще трябва да закупите отделен шлем от производители на компютри като Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo или Samsung.

 

Процесът на настройка включва само стартиране на приложението Mixed Reality Portal, а повечето съвременни компютри ще могат да изпълняват основни приложения в Mixed Reality. Ще се нуждаете от по-мощна машина за достъп до някои от по-взискателните игри и преживявания.

 

Microsoft са създали Cliff House Home зона, където можете да закрепите приложения, игри и дори холограми. Това е основният портал за стартиране на всичко, от което имате нужда във VR, и можете да гледате филми и телевизионни предавания от там. В момента няма твърде много игри, но подкрепата на SteamVR ще бъде налична в бета версия до края на годината.

4. Промени в дизайна

Microsoft въвежда нов термин за дизайна на Windows 10, и той е Fluent Design. Актуализацията Windows 10 Fall Creators Update въвежда някои части на Fluent Design с леки ефекти и анимации. Системата Fluent Design на Microsoft е проектирана да бъде истинският наследник на дизайна Metro на Microsoft и ще се показва в приложения и услуги в Windows, iOS и Android. Microsoft се фокусира върху светлината, дълбочината, движението, материала и мащаба за своя Fluent Design, с анимации, които правят дизайна да създава чувство на движение по време на взаимодействие в Windows.

 

Повечето от новите промени включват леки допълнения като ефекта на размазване, който видяхме с Windows Vista. Актуализацията на Windows 10 Fall Creators също така улеснява преоразмеряването на приложенията и прозорците благодарение на промените в дизайна, а менюто "Старт" сега използва фин нов акрилен дизайн. Промените в дизайна се простират и до центъра за уведомяване – Action Center.

5. Подобрения на Microsoft Edge

Браузърът на Microsoft, Edge, също е подобрен значително. Вече ще можем да закачаме сайтове в лентата на задачите за бърз достъп. Има и нов режим на цял екран (F11), който позволява да използваме по-голямата част от монитора си  за показване на даден уебсайт. PDF файловете и EPUB е книги също получават някои хубави допълнения: вече можем да анотираме електронни книги и дори да използваме мастило със стилус върху тях; PDF файловете получават поддръжка от анотации и подобрено гледане и навигация.

 

Повечето от другите промени в Microsoft Edge са незначителни, но добре дошли. Има повече контрол над затварящите се табове и вече можете да мигрирате "бисквитките" и настройките от Chrome към Edge. Ефективността също е подобрена, а новите табове трябва да се зареждат по-бързо.

6. Нови емотикони

Всеки обича емотиконите и Microsoft са се погрижили да получим най-добрите с новата актуализация Windows 10 Fall Creators Update. Новите допълнения включват динозаври, гении, феи и дори зомбита, точно навреме за Хелоуин. Всички те са на разположение в един наистина удобен нов панел за емотикони. Можете да извикате панела за емотикони, като използвате „Win + точка и запетая“ като клавишна комбинация. Панелът също така поддържа търсене на емотикони, така че е идеалният начин бързо да изпратите идеалния отговор по време на разговор.

7. Подобрения в Cortana

Cortana вече ще показва известия за обаждания, ако използвате Android телефон. Цифровият асистент ще синхронизира известията, ако сте инсталирали Cortana на Android устройството, като ви дава възможност да изпращате съобщения, ако сте зает или да откажете повикването. Microsoft също така е преместила настройките на Cortana в основната част от настройките на Windows 10. Cortana освен това вече може да заключи, да изключи или да рестартира вашия компютър с гласови команди.

8. Аудио подобрения 

Ако често използвате слушалки с Windows 10 компютъра си, добре е да имате предвид че те ще бъдат много по-лесни за управление с Windows 10 Fall Creators Update. Вече можете да кликнете с десния бутон на мишката върху иконата за звук в лентата за уведомяване и да активирате Windows Sonic, функция за пространствено звучене, която поддържа съраунд звук и Dolby Atmos. 

9. Проследяване на GPU в Task Manager и DPI подобрения

Fall Creators Update добавя нова функционалност и в Task Manager, от която може да се възползват геймърите – той ще показва състоянието на графичния процесор на компютъра в таба Performance, а също така ще изброи размера на паметта на графичния процесор, текущата употреба, версията на драйвера и др.

 

Microsoft също така са се занимали с проблема с размазаните приложения, когато използвате монитор с лаптоп или втори екран. Ако имате дисплей с високи DPI стойности като например 4K монитор, вече няма да се налага да се разлогвате, за да отстранявате проблема с замъглените приложения за настолни компютри.

 

Вижте 5 неща, които трябва да направите преди да инсталирате Windows 10 Fall Creators Update