През последните седмици, ситуацията е такава, че се налага да не излизаме от домовете си, освен ако не е наложително. За повечето хора това означава, стоене дълги часове пред компютъра.

Работата с мишката и клавиатурата обаче може да напряга китката ни и да доведе до силни болки. Използването на ергономични мишки решава този проблем, тъй като те са проектирани така, че да пасват идеално на ръката ви, по естествен начин, намалявайки напрежението в пръстите и китката.

Въпреки че тяхната цел е една – минимизиране движението на китката. Тези мишки се предлагат в различни форми, размери и функции.

Ето за какво да внимавате, според Review Geek, когато избирате ергономична мишка.

1. Допълнителни бутони: Съвременните мишки имат допълнителни бутони за отваряне на менюта и придвижване напред и назад през табовете на браузъра. Ако разчитате много на допълнителните бутони на мишката, търсете подобна функционалност и при ергономичните мишки.

2. Батерии: Някои модели се предлагат с презареждащи се батерии, които издържат по около две седмици. Мишките, които използват AA батерии, от друга страна, издържат месеци, преди да се нуждаят от смяна на батерията. Това е въпрос на лични предпочитания, разбира се.

3. Logitech Flow: Някои от моделите на Logitech работят с Logitech Flow – софтуер, който кара два отделни компютъра да действат като настройка на много монитори. Можете да местите мишката си и на двата компютъра и дори да прехвърляте файлове или да копирате/ поставяте елементи от единия компютър на другия. Софтуерът е съвместим и с повечето съвременни клавиатури на Logitech.

4. Дизайн: Ергономичните мишки се предлагат с различен дизайн -традиционен, вертикален, с топче (т.нар. trackball). Вертикалните модели поставете ръката ви встрани, в положение на ръкостискане. Те предлагат несравнимо ниво на ергономичност. Някои традиционни мишки имат обемна конструкция, която поддържа китката ви изправена. Те не са толкова ефективни като вертикалнтеи или тези с топче, но са по-ергономични от типичната мишка.

Моделите с топче не са толкова популярни, колкото преди, но обемната им форма и дизайн са чудесни за намаляване на напрежението на китката.

Logitech MX Vertical

Logitech MX Vertical предлага невероятна комбинация от ергономичност, стил и използваемост. Интуитивният ѝ дизайн е лесен за привикване, а достъпните бутони напред / назад и превключвател за скоростта на курсора гарантират бърза навигация в мрежата. Този модел предлага възможност да свържете към него три компютъра едновременно.

MX Vertical работи с акумулаторна батерия, която издържа около две седмици. Мишката се сдвоява с вашия компютър чрез Bluetooth или безжичен донгъл, но може да функционира и като жична мишка, когато е свързана към компютър чрез USB-C кабел.

Microsoft Sculpt Mouse

Тази мишка има монтиран Windows бутон, който бързо извежда Start менюто на Windows. Освен това има бутон за връщане на страница. Мишката се свързва с вашия компютър през безжичен донгъл и работи на две батерии тип АА.

iClever Vertical Mouse

iClever Vertical предлага ергономичност и функционалност, които са сравними с Logitech MX Vertical, но на по-поносима цена. iClever има бутони за напред / назад и превключвател за скоростта на курсора за лесна и интуитивна навигация. Свързва се с вашия компютър през безжичен донгъл и работи на батерии тип AA.

Kensington Orbit

Експертите препоръчват да се използва мишка с топче, за да постигнете най-високо ниво на ергономичност и прецизност. Kensington Orbit е една от най-добрите мишки от този тип, която можете да закупите. Тя е достатъчно голяма, за да застави ръката ви в ергономично положение и има два удобни (и приспособими) бутони за навигация в компютъра. Можете дори да персонализирате скоростта на курсора или да прикачите включената облегалка за китката за допълнителен комфорт. Kensington Orbit се свързва с вашия компютър чрез USB кабел.

Logitech MX Master 3

Всичко при тази мишка е персонализирано. MX Master 3 е доста обемна и принуждава ръката ви да стои в удобна позиция. Подобно на другите Logitech мишки, споменати в тази статия, MX Master 3 може да се свързва към три устройства едноврененно и поддържа Logitech Flow. Работи на акумулаторна батерия и може да работи чрез Bluetooth, безжичен донгъл или USB-C кабел.

 

Вижте как да използвате смартфона си като микрофон на компютър с Windows