До преди десет години, идеята за шофиране на електрическа кола изглеждаше немислима за повечето хора, но днес всички са убедени, че тези автомобили имат бъдеще.

 

Технологичните подобрения, по-строгите стандарти за емисиите, както и промените в потребителските вкусове превърнаха електрическите автомобили в желана алтернатива на бензиновите.

 

Ето кои са най-добрите електрически коли, които могат да се купят днес, според Digital Trends.

Volkswagen e-Golf ($ 29 000)

Golf е сред най-любимите и успешни модели автомобили на света и за щастие вече разполага с напълно електрическа версия. Volkswagen e-Golf предлага мощност от 115 конски сили и 270 Нм, които позволяват ускорение от място до 100 км/час за 10,4 сек. Спринтът 0-60 км/час отнема 4,2 сек. С едно зареждане моделът може да измине между 130 и 190 км. Екологичният модел има 5 врати.

 

e-Golf има SEL Premium версия, която се предлага на цена от $ 35 585 и е оборудван с 8,0-инчов инфотейнмънт екран, навигация и интелигентни функции за безопасност, като например автоматизирано аварийно спиране, предупреждение за евентуален преден сблъсък  и възможност за hands-free паркиране.

 

Chevrolet Spark EV ($ 25 120)

Въпреки ниската си цена Spark EV е доста впечатляващ автомобил. Електрическият двигател е 105 киловатов (140 конски сили), а с едно зареждане автомобилът изминава 160 км.  Chevrolet Spark EV може да се зарежда бързо, батерията може да се зарежда до 80 % за около 20 минути.  Spark EV използва сертифицираната SAE система за бърз заряд с постоянен ток (DC Fast Charging), издържа без проблеми многократни бързи зареждания дневно.

 

BMW i3 ($ 43 600)

BMW i3 е най-добрият луксозен електрически автомобил. BMW i3 е много по-различен от останалите автомобили в този списък, той не само разполага с електрическа задвижваща система, но и уникален дизайн с панели от въглеродни влакна (карбон), алуминиева структура и отварящи се наобратно задни врати. В момента i3 е един от най-енергийно ефективни автомобили. През 2017 г. BMW увеличават възможния пробег с 50% за да достигне до 200 км. Това е благодарение на подобренията по литиево-йонната батерия.

 

Tesla Model S P100D ($ 134 500)

Това е най-бързата кола на пазара. Автомобилът е с мощен мотор и батерия с увеличен капацитет, като е способен на спринтира от място до 60 мили в час (96 км/час) за само 2,5 сек, а батерията е с капацитет 100 кВтч, позволяваща изминаване на пробег от 613 км с едно зареждане.

 

Kia Soul EV ($ 33 950)

Kia Soul EV е най-добрият електрически кросроувър, с нулево ниво на вредни емисии. Оборудван с литиево-йонна полимерна батерия (27 kWh) моделът може да измине над 200 км с едно зареждане. Бързото зареждане на Soul EV е възможно на DC зарядни станции с CHAdeMO щепсел, като 80 % от капацитета на батерията се зарежда за по-малко от 35 минути. Soul EV е оборудван с уникално табло и централна конзола с 8-инчов дисплей.

 Вижте защо автомобилите свързани с интернет крият опасности