Всички знаем колко е важно да правим редовно резервни копия, но това е доста некомфортно, нали? По тази причина често пренебрегваме този полезен съвет. Ето защо винаги е добра идея да имате надеждна безплатна програма за възстановяване на файлове под ръка, за спешни случаи.

 

Независимо дали става дума за вирус, хардуерен проблем или човешка грешка, винаги може да загубите важни файлове. Веднага щом установите загубата на данни, важно е да спрете незабавно да използвате засегнатото устройство, съветват от Tech Radar.

 

Ето и списъка на медията с петте най-добри безплатни инструмента за възстановяване на файлове.

1. Piriform Recuva

Piriform Recuva има ясен интерфейс, тъй като целта на създателите на този софтуер е била той да си свърши работата колкото се може с по-малко стрес от страна на този, който го използва.

 

Piriform Recuva се отваря по подразбиране към съветника за възстановяване на файлове, който по-късно потребителите могат да пропуснат. От тук изберете типа на файла, който се опитвате да възстановите – снимка, документ, имейли и т.н. Можете да насочвате търсенето към определено местоположение и можете да изберете бързо или дълбоко сканиране. След това кликнете върху “Start“ и изчакайте завършването на сканирането.

Резултатите ви ще бъдат представени, като всеки възстановен файл ще получи рейтинг. Можете да възстановите файловете директно оттук или да преминете към Advanced Mode.

2. IObit Undelete

Ако някога сте използвали IObit Uninstaller или Advanced SystemCare, няма да бъдете изненадани, че IObit Undelete е изключително лесна за използване програма, с интуитивен интерфейс, който прави възстановяването на файлове възможно най-безболезнено. Изберете вида на файла, който търсите  и диска, където да се извърши търсенето, след което кликнете върху “Scan”. Няма опция “deep“ (дълбоко сканиране), но файловете, които търсите със сигурност ще се появят.

3. DMDE Free Edition

DMDE Free Edition е в състояние да възстанови данни от широк спектър дискове, но не е толкова лесен за използване. Съществуват ограничения за начина, по който можете да възстановите данните ако използвате безплатната версия на софтуера, но няма ограничение за това, колко данни се възстановяват. Ако искате по-прост и по-бърз процес на възстановяване, ще трябва да надстроите до Express или Standard.

4. TestDisk and PhotoRec

TestDisk and PhotoRec работи с широка гама от файлови системи и медии, от твърди дискове до CD / DVD, USB флаш памети и карти с памет, а предлага и възможност да възстановите данни от друг компютър, ако е необходимо.

 

Проблемът тук е интерфейсът – получавате команден ред, без поддръжка на мишка. На пръв поглед това изглежда сложно, но програмата ще ви преведе през процеса чрез серия екрани и менюта. Ако нещо се обърка няма опасност данните да се загубят, може просто да опитате друг начин да възстановите файловете си.

5. MiniTool Partition Recovery Free

Едно от най-страшните изживявания при загуба на данни е когато целия диск или дял липсват.  Ако проблемът е такъв използвайте MiniTool Partition Recovery Free.

 

Стартирайте програмата, изберете диска, съдържащ изгубения дял, след което изберете дали да сканирате целия диск или само част от него (кажете частта, в която трябва да бъде липсващият ви дял). Изберете между пълно и бързо сканиране, след това се отпуснете и оставете програмата да свърши работата си.

 

Не се паникьосвайте, ако ви се стори, че нещата се случват много бавно, просто бъдете търпеливи и ще видите като резултат всички открити дялове на диска. Изберете ги всичките включително липсващия дял и кликнете върху “Finish“, за да го възстановите. Можете също така да кликнете двукратно върху дял, за да видите съдържанието му.

 

Вижте 5 начина да ускорим работата на Windows 10 PC