Може да е на осем години, но почти половината от настолните компютри по света все още работят с Windows 7  и има основателна причина това да е така. Това е отлична операционна система, която все още се поддържа от Microsoft и получава редовни актуализации за сигурност, не ви натрапва с изскачащи прозорци като Windows 10, много по-отворена е от MacOS и е по-лесна за начинаещите от Linux.

 

От Tech Radar са събрали най-добрите безплатни приложения за Windows 7. Нека видим кои са те:

1. GIMP

GIMP (GNU Image Manipulation Program) е брилянтен фотографски редактор с отворен код, който е невероятно мощен и е достъпен за изтегляне и използване напълно безплатно. Той не е толкова пълноценен колкото Adobe Photoshop, но има всичко, от което любителите фотографи имат нужда. Можете дори да добавите още инструменти и филтри, като инсталирате приставки - включително такива, предназначени за използване с Photoshop.

2. MusicBee

Aко продължавате да използвате Windows Media Center за слушане на музика в Windows 7, правите си лоша услуга. MusicBee е създаден да организира логично песни и подкасти, да добавя точни метаданни и да ви даде най-доброто качество на звука, който компютърът ви може да предостави - независимо дали имате висококачествена звукова карта или не. MusicBee поддържа всички музикални файлови формати, без да е необходимо да изтегляте допълнителни кодеци, както и стрийминг услуги и онлайн радио.

3. VLC Media Player

MusicBee е най-добрият безплатен музикален плейър за Windows 7, но за видеото ви трябва VLC Media Player. Плейърът поддържа огромен набор от файлови формати (далеч повече от Windows Media Center) и може да бъде разширен с плъгини и кожи, създадени от потребители. VLC Media Player също е отличен начин да се наслаждавате на DVD и Blu-ray на вашия компютър (при условие, че имате необходимото оптично устройство) и можете да оптимизирате възпроизвеждането, за да отговаряте на вашата система.

4. Audacity

Ако искате да правите свои собствени подкасти, да записвате музика или да редактирате съществуващи звукови файлове, се нуждаете от нещо много мощно като например Audacity. Този аудио редактор с отворен код ви позволява да записвате стерео, да премахвате шума, да прилагате различни ефекти, да редактирате канали поотделно, да изрязвате и комбинирате файлове, да премахвате вокалите от песните и много други. Audacity поддържа плъгини, така че да можете да го пригодите според вашите нужди.

5. Shotcut

Shotcut е безплатен видео редактор, който е много лесен за използване. Не е нужно да изучавате ръководство, за да започнете да правите страхотно видео и има огромен набор от инструменти и филтри, с които да експериментирате.

6. Google Chrome

Браузърът на Google, Chrome е изключително адаптивен чрез приставки, бърз и се интегрира с профила ви в Google, така че можете да синхронизирате отметки и предпочитания между различни устройства – включително телефони и таблети.

7. Tor Browser

Ако не ви харесва идеята, Google да следи цялата ви онлайн дейност или просто искате алтернатива, погледнете Tor Browser. Tor кодира вашите данни и ги пренасочва през поредица от отдалечени сървъри по целия свят, правейки всичко възможно да не може да бъдете проследени.

8. WindScribe

Друг начин да защитите поверителността си онлайн е да използвате а VPN услуга (виртуална частна мрежа), която прикрива идентичността и местоположението ви посредством отдалечени сървъри. WindScribe е безплатна VPN услуга предлагаща 10GB на месец. Това не е достатъчно за стрийминг на филми, но услугата е идеална за онлайн пазаруване и банкиране.

9. Foxit Reader

Foxit Reader е безплатен PDF четец, който е пълен с полезни допълнителни инструменти, от които не осъзнавате, че имате нужда, но след като ги използвате веднъж ще осъзнаете, че не можете да живеете без тях.

10. FileZilla

FileZilla е FTP (протокол за прехвърляне на файлове) клиент - удобен инструмент, предназначен за преместване на файлове между компютри или отдалечени сървъри. FileZilla може да съхранява данни за вход за до 10 отдалечени сървъра, като ви позволява да се свързвате и да започнете да премествате данните само с няколко кликвания.

 

Вижте 5 начина да ускорим работата на Windows 10 PC