Работата от вкъщи води до ограничения във възможностите на хората за личен контакт. HowtoGeek предлага списък с шестте най-добри приложения за видеоконферентни връзки, които ще са от полза за потребителите именно в подобна ситуация. Те са подходящи както за работа, така и просто за разпускане и прекарване на малко приятно време с приятели.

 

Google Hangouts

Безплатно приложение за всеки притежател на профил в Google. То позволява на 10 души едновременно да участват във видеоразговор. Той може да се организир чре имейл или линк. Google дава и повече възможности на фирмите, които използват G Suite, докато трае пандемията от коронавируса. Компанията дава възможност на всички ползватели на G Suite да провеждат видеоразговори с до 250 души едновременно до 1-ви юли т.г.

 

 

Друг временни бонуси са възможност за стрийминг на видео до 100 000 зрители в един домейн, запис и запаметяване на срещи в Google Drive и др.

 

CISCO Webex Meetings

Cisco не прави само мрежово оборудване. Компанията предлага и безплатна услуга за онлайн конференции. Тя позволява връзка с до 100 души за неограничен период от време. Има и 1GB безплатно облачно пространство. Поддържат се и функции като споделяне на екрана, видео запис, обмен на файлове.

 

 

В 52 държави Webex предлага и възможност за връзка чрез телефонен номер. Може да се използват различни уебкамери и връзката може да е през браузър или приложение.

 

Zoom Meetings

Приложение с богат набор от конферентни функции. Безплатната версия предлага видео разговори с до 100 участника, но с продължителност до 40 минути.

 

 

Платеният план премахва тези ограничения. Zoom поддържа и запис на разговорите, участие в тях чрез телефонна линия, интернет връзка и др. Има и опции за споделяне на екрана и др. Може да се записва както видео, така и само аудио.

 

Skype

Едно от най-популярните приложения е много удобно и за работа. То предлага безплатни видеоконференции за до 50 участника. Недостатък е, че всеки от тях трябва да има приложението. Skype също предлага запис на разговорите, който е достъпен за всеки участник и се пази 30 дни. Може и да се споделя екрана, да се обменят файлове.

 

 

FreeConference

По-малко прознато приложение, което е малко объркващо. Напук на името си, то не е напълно безплатно. Вместо това безплатната версия позволява разговори с до петима участници. Платената версия на FreeConference предлага възможност за над 1000 участника по аудио разговор. Това може да е по интернет или да се включват чрез телефонен разговор. Това означава, че всеки потребител може да участва и без да има приложението и именно това е смисълът на името му, където Free не е „безплатно“, а „свободно“. Записите на разговир се предлагат само за платената версия.

 

 

Jitsi

Това е 100% безплатна услуга, която е базирана на отворен код. Тя има и възможност за хост в сайта ѝ, но може да се изтегли приложение, което позволява на потребителя да стане хост на собствените си разговори. Приложението казва, че има „теоритично неограничен“ брой на допустими участници, като може да се използва връзка чрез телефон или приложение.

 

 

Jitsi предлага и запис на разговорите, както и възможност за стрийма им в YouTube. Този стрийм може да е публичен, но и скрит, само за участниците. Всичко е безплатно, като няма платена версия с повече екстри.

 

Още от Digital: Как да използваме приложението Zoom на компютъра