Когато попитате хората каква програма използват, за да напишат доклад или писмо, много е вероятно те да кажат Microsoft Word. Това е идеалната текстообработваща програма от години, но вече има някои изключителни и безплатни алтернативи.

Ако ви е любопитно кои са те, не пропускайте селекцията на Review Geek за най-добрите безплатни алтернативи на Microsoft Word.

Кои са най-важните функции, които трябва да има един добър текстови редактор?

1. Интуитивен потребителски интерфейс. Дори начинаещите потребители трябва да могат лесно да намерят необходимите им функции или инструменти. Трябва да има ясно етикетирани бутони, добре организирани менюта, опции за персонализиране и помощен център за справка.

2. Разширени възможности за редактиране – промяна на шрифта, добавяне на акценти, копиране и поставяне и проследяване на всяка една промяна, направена в документа.

3. Гъвкави опции за форматиране, за да създавате перфектни документи.

4. Широка съвместимост на файлове. Програмата трябва да поддържа всички обичайни файлови разширения, като DOCX, PDF, RTF, EPUB и HTML.

5. Много възможности за експортиране. Независимо дали искате да запазите документа си на хард диска, да го изпратите по имейл или да го синхронизирате в облачно хранилище, добрите текстови процесори трябва да ви улесняват да направите това.

6. Допълнителни инструменти като проверка на правописа и граматиката, показване брой на думите, поддръжка на гласово писане и т.н.

LibreOffice Writer

LibreOffice Writer е част от LibreOffice – офис пакет с отворен код. Writer е пълнофункционален текстообработващ и настолен инструмент, известен с това, че има също толкова функции както Word.

Writer ви позволява да персонализирате напълно стилове на текст и форматиране и има множество шаблони с отворен код, които всеки може да персонализира. Предлага се за Windows, macOS и Linux.

Google Docs

Google Docs е изключително решение не само защото има приятен, изчистен интерфейс и полезен набор от функции, а защото е базиран на облачното съхранение. Това означава, че можете да получите достъп до него на всеки компютър с интернет връзка (или на вашето iOS или Android устройство). Той работи дори офлайн. Google Docs позволява съвместна работа в реално време, интеграция на G Suite и има широка съвместимост с файлове, включително: PDF, DOCX, TXT, RTF, EPUB и дори iWork и Open Document формати.

iWork Pages

Ако търсите текстов редактор, който работи в екосистемата на Apple, iWork Pages е вашето решение. Pages работи на вашия Mac, iPad, iPhone и дори PC (чрез iCloud). Освен това поддържа сътрудничество в реално време, което ви позволява да работите по проект със съученици или колеги.

Pages ви позволява да защитите с парола документ и да го експортирате като PDF, DOCX, EPUB или PAGES.

WPS Office Writer

WPS Office Writer е най-доброто решение за тези, които търсят нещо възможно най-близко до Word. Може да го изтеглите на Windows, macOS, Linux, Android, iOS или да ползвате уеб версията.

Writer не е точно копие на Word, тъй като има някои уникални функции, като например възможността за отваряне на множество документи в приложението като табове, защита на документи с парола и работа както в тъмен режим, така и в режим на защита на очите.

Той е съвместим с формати на Word, Google Docs и Adobe PDF. Въпреки че предлага възможност за облачно съхранение, което е приятен бонус, липсва му всякаква подкрепа за сътрудничество в реално време.

 

Вижте как се добавим воден знак на документите си в Microsoft Word