Office 365 е еволюцията на софтуера за производителност на Microsoft. Той обединява легендарния софтуерен пакет Office с атрактивно онлайн приложение. Този продукт ни позволява да създадем документ в Microsoft Word, да го синхронизираме с OneDrive и да отворим същия този документ в Word Online във всеки уеб браузър.

 

Никой друг офис пакет не предлага една и съща онлайн и офлайн интеграция. Това е нещото, което прави Office 365 толкова скъп инструмент с цена от $ 100 на година. Но,  Office 365  има много полезни функции, което го прави абсолютно необходим за професионалисти от цял свят.

 

Ако искате да излезете от сянката на Microsoft, обаче, или просто не искате да плащате, можете да изберете някоя от отличните безплатни алтернативи на Office 365. Ето кои са те според Make Use Of.

1. Google Docs, Sheets и Slides

Ако сравнявате Office Online с онлайн офис пакета на Google, ще откриете много ползи от този на Google. Освен това, Google Docs е по-добър от Microsoft Word за проучвателско писане. Но Microsoft Excel остава цар на софтуера за електронни таблици, въпреки функцията на Sheet, “Explore”.

 

Slides и PowerPoint са еднакво полезни за създаване на презентации. Така че решението дали да използвате Google или Microsoft ще зависи от това кой софтуер за текстообработка или за електронни таблици използвате.

 

Трябва да имате предвид, че офис пакета на Google не работи добре без интернет. Въпреки че технически можете да използвате Google Docs офлайн чрез инсталиране на Google Drive, това е неудобен софтуер. Всъщност, обаче, можете да използвате Office, когато нямате интернет, и да качите тези файлове в Google Docs когато имате. Всичко това е възможно с официалния Google Drive плъгин за Microsoft Office. Google Drive обаче ще конвертира файловете ви в собствени формати на Google. Промяната ще ви отнеми, но все пак това е едно неудобство.

2. Open365

Open365 е новият фаворит сред потребителите. Той е базиран на отличния LibreOffice, безплатен с отворен код софтуер алтернатива на Microsoft Office. Open365 е в основата на пълна програма, работеща в облака и ще получите много повече от това, което всички други онлайн офис пакети предлагат. Office Online на Microsoft е лишен от някои функции спрямо неговия офлайн инструмент. Вие няма да имате такива проблеми с Open365 и LibreOffice. Единствената забележка с Open365 е липсата на прост плъгин за LibreOffice за синхронизиране на файлове.

3. Zoho Office

Zoho е с най-атрактивния интерфейс между всички офис онлайн пакети. Компанията съществува повече от десетилетие и техния продукт предшества както Google Docs, така и Office Online и е създала най-добре изглеждащите продукти.

 

Zoho Writer е толкова добър колкото и Google Docs и Word Online, че и по-добър. Приложеният на Zoho за електронни таблици (Reports) и презентации (Show) включват изобилие от функции, които ще допаднат на всеки потребител. Zoho Show е сред най-добрите безплатни алтернативи на PowerPoint.

 

Освен това, Zoho е напълно безплатен за групи до 25 души, което го превръща в привлекателен вариант за малки офиси и екипи. Софтуерът е фокусиран върху сътрудничеството, с акцент върху чатове, едновременно редактиране, и други. Ако искате да спрете да давате лична информация на Google, Zoho Office е може би най-добрият вариант. И накрая, Zoho е напълно съвместим с Office файлове, за разлика от Google Docs и Open365.

 

4. iWork for iCloud

Пакетът от офис приложения на Apple, iWork, вече е на разположение безплатно за всички по целия свят. Не е нужно да притежавате Apple устройство, а само Apple ID. Вече всеки може да използва Pages, Numbers, както и Keynote, които Стив Джобс направи известни с презентациите си. Офис пакета на Apple обаче е подходящ само за основни неща, а не за задълбочена работа.

 

Вижте най-добрите бизнес приложения за Android OS