Смартфоните са неизменни съпници на милиарди хора и им помагат за какво ли не. По време на път умните телефони са още по-важен помощник. Те могат да помогнат на човек дори да се справи с езиковата бариера. Нужно е просто да разполага с някое от следващите приложения, които MakeUseOf предлага. Те са сред най-добрите за превод от чужди езици.

 

Google Translate

Логично първият избор е добре известен на всички. Има причина Google Translate да е толкова познато приложение. То вече поддържа над 100 езика, може да превежда дори ръкописен текст, текст от снимки, знаци, в реално време от камерата на телефона и др. Има и опция да превежда и казани на глас изречения. В режим „разговор“, Google Translate поддържа 32 езика, като има и възможност да работи офлайн с предварително изтегляне на необходимите езикови пакети (налични за 59 езика).

 

 

Microsoft Translator

Големият конкурент на Google, очаквано има и отговор в тази сфера. Microsoft Translator има още по-семъпл интерфейс и също поддържа гласови преводи, преводи на разговори, снимки, текстове. Има и опция един текст да се преведе едновременно на няколко езика, което е практично по време на презентация например. Нужно е само и другите участници да имат приложението инсталирано на своите телефони, за да могат да се свържат един с друг и да говорят или пишат на своя си език. Основен недостатък е поддръжката на по-малко на брой езици, но Microsoft постепенно добавя нови и нови.

 

 

Reverso Translation Dictionary

Приложението може да предлага само 11 езика, но има доста възможности с тях. То може да показва сходни думи, синоними, допълнителни обяснения за думата и др. Освен това дава и примери в какъв контекст може да се използва думата. Това прави Reverso подходящо за учене на нови езици и дори има специален режим за учене. Подобно на другите две приложения, Reverso също е безплатно, но предлага допълнителни покупки.

 

 

Naver Papago Translator

Приложението предлага превод от текст, снимки и глас на 13 езика. То има и режим Mini, който може да се интегрира с браузър и да се копират и превеждат  текстове от интернет страници. Освен това приложението запомня често използвани думи, фрази, разполага с речник и режим за превеждане на цели сайтове. И всичко е безплатно.

 

 

SayHi Translate

Приложение с фокус върху превода от глас и текст, като обръща повече внимание на различните диалекти и вариации на испанския. Има и много други езици, като може да превежда глас и текст в реално време. На разположение е и функция за превод на разговор между двама души, както и споделяне на преведените текстове в социалните мрежи или чрез SMS. Приложението също е безплатно.

 

 

Dictionary Linguee

Още едно безплатно приложение, което обръща внимание на допълнителната информция по време на превода. То дава контекст на думите, има режим за търсене в речника и едновременен превод на два езика. Броят на наличните езици може да е по-малък от този на останалите приложения, но обясненията са от екип от експерти, така че човек може да има доверие на преводите.

 

 

TheaterEars

Приложение за испаноговорящи или за тези, които искат да подобрят познанията си по испански. Приложението може да се използва за стрийминг на преводи на филми на испански език. Стриймва се само гласовият превод, като приложението разпознава близките кина и преодставя превода за теглене час преди прожекциите на дадени филми. Приложението като цяло е безплатно, но има и допълнителни покупки в него.

 

 

TripLingo

Дори и човек да знае даден език, когато посети страната, в която той се говори, може да се окаже, че не знае толкова, колкото си мисли. Особено като се има предвид местният жаргон. Това приложение предлага обяснения на много от популярните фрази, различните значния, които имат според контекста и др. Освен това дава и много допълнителна информация за съответната метна култура, какво да се прави в определени ситуации, типични местни термини и др. Може да превежда от глас, текст и снимки. Приложението е безплатно, с вградени покупки.

Още от Digital: 5 приложения за Android, които е добре да пробвате тази седмица