Преди няколко години смартфоните с инфрачервени порт бяха модерни. В един все по-умен и взаимосвързан свят би имало смисъл да можем да контролираме почти всичко от джобните си компютри, които носим навсякъде.

 

Уви, повечето производители на смартфони не разсъждават така и по този начин виждаме все по-малко и по-малко устройства оборудвани с хардуера, необходим за контролиране на устройствата във вашата къща.

 

Разбира се, ще дойде времето, когато всичко – от вашата микровълнова фурна до вашата сокоизстисквачка ще бъдат „интелигентни“ и свързани през Wi-Fi, така че няма да се нуждаете от IR порт изобщо, но днес все още не сме стигнали до там.

 

От Phone Arena са събрали най-добрите Android приложения за контролиране на вашия телевизор и други умни домакински уреди.

AnyMote Universal Remote (безплатно / $6.99)

Ако имате много умни устройства във вашия дом, AnyMote е едно от най-добрите приложения с които може да контролирате всички тях. Понастоящем приложението поддържа над 900 000 устройства и списъкът непрекъснато се разширява. Ако телефонът ви е снабден с IR порт, можете да взаимодействате с почти всичко, от телевизора и декодера до AC, Blue-Ray плейърите и дори камерите.

 

Но дори и да нямате IR порт на телефона си, приложението пак може да се използва като дистанционно, през Wi-Fi за управление на интелигентни устройства. AnyMote също ви позволява да създадете свои собствени персонализирани макроси, които по същество са последователности от команди, които могат да бъдат изпълнени с едно докосване на бутон.

 

Например, можете да програмирате приложението по такъв начин, че да включите телевизора, да стартирате Netflix и да намалите осветлението в стаята си с едно докосване.

Peel Universal Smart TV Remote Control (безплатно)

Peel отдавна е едно от най-любимите Android приложения за дистанционно управление на мнозина. С него превръщате смартфона си в перфектно дистанционно управление – както през Wi-Fi, така и чрез използване на вградения IR порт (ако има такъв). Peel също така поддържа редица домашни уреди, като AC и нагреватели от различни марки, но основният му фокус е върху телевизорите.

Unified Remote (безплатно / $3.99)

Приложението Unified Remote е уникално, тъй като е фокусирано основно върху контролирането на настолни компютри и лаптопи от разстояние. Unified Remote разполага с няколко предварително дефинирани виртуални дистанционни управления, предназначени за различни приложения, които ви позволяват да контролирате всяка програма индивидуално и лесно. Например, можете да имате Spotify контроли за сила на звука и бутон за стартиране на Skype, придружен от бутони за възпроизвеждане, пауза и превъртане за VLC, всичко това на един екран.

Twinone Universal TV Remote (безплатно)

Twinone Universal Remote е чудесно безплатно приложение, но е предназначено изключително за устройства с IR порт. Поддържа широк диапазон от телевизори и приемници от различни производители и разполага с прост и функционален дизайн, който също позволява на потребителите да настроят цветовете на различните бутони и да ги преместят на екрана. Единственият истински недостатък на Twinone, с изключение на факта, че е само за телефони с IR поддръжка е, че безплатната му версия има реклами и няма начин да се отървем от тях. 

SURE Universal Smart TV Remote (безплатно / $4.99 като покупка в приложението или $0.99 на месец)

SURE със сигурност е едно от най-гъвкавите приложения в този списък. Подобно на AnyMote и Peel, то поддържа устройства с IR порт и може да работи като интелигентно дистанционно през Wi-Fi, но е съсредоточено главно върху развлекателния център (например телевизори и DVD / Blu-Ray плейъри) и може да се използва за стрийминг.

 

SURE може да изпраща локални файлове на други устройства и да предава поточно съдържание от други устройства и на телефона ви. Например, можете да настроите вашия лаптоп или компютър като DLNA сървър и да премествате мултимедия в своя смартфон чрез SURE.

 

Вижте смартфоните, които все още поддържат инфрачервен порт