Google Drive е услугата на компанията за съхранение в облака. По някаква причина може да търсите алтернативи с отворен код на Google Drive за Android. Ако е така, информацията на Android Police е за вас.

 

За щастие, разликата във функциите между Google Drive и алтернативите не е огромна - всички имат клиенти за настолни и мобилни устройства, лесно споделяне на файлове и други функции. В зависимост от хардуера, който имате под ръка, тези опции може да не ви струват дори нищо.

 

NextCloud

Възможностите на NextCloud далеч надхвърлят хостванете на файлове. Има плъгини за добавяне на мениджър на задачи, календар, възможност за съвместно редактиране на документи, инструменти за видеоконференции, водене на бележки и много други. Докато приложението за Android поддържа само управление на файлове, има някои Android клиенти за NextCloud плъгини. Например, приложението NextCloud News ви позволява да синхронизирате RSS емисии с RSS плъгин, като ви предоставя RSS четец. 

 

Настройката на NextCloud инсталация е трудната част: или имате нужда от постоянно включен компютър, от който можете да стартирате сървърния софтуер, или можете да използвате хостинг услуга като Webo, CiviHosting, The Good Cloud или Hostio.

 

Както вече беше споменато, приложението NextCloud за Android е основно – за управление на файловете ви. Можете да качвате / изтегляте / споделяте файлове, да синхронизирате файлове и папки на вашето устройство за офлайн достъп и дори автоматично да качвате снимки на вашия сървър. Тази последна функция прави NextCloud също възможна алтернатива на Google Photos, стига да имате достатъчно място за съхранение на всички ваши снимки.

 

 

OwnCloud

NextCloud първоначално се базираше на OwnCloud, но откакто се превърна в отделен проект NextCloud процъфтява през годините, а OwnCloud се развива много по-бавно. Голяма част от екипа зад  OwnCloud премина към NextCloud, включително основателя Франк Карличек.

 

 

OwnCloud функционира почти идентично с NextCloud: трябва да настроите свой собствен сървър (или да плащате за хостинг услуга), има много плъгини и т.н. OwnCloud най-вече остава популярен поради съществуващата си потребителска база, но ако не сте част от нея вероятно е по-добре да изберете NextCloud.

 

Syncthing

Ако не искате да се занимавате с настройка на сървър или да плащате на някой, който да хоства сървър за вас, може да се спрете на Syncthing. Това не е облачна услуга - тя използва технология, базирана на BitTorrent, за да синхронизира файлове на всички ваши устройства, използвайки партньорски трансфер на данни. Въпреки че този метод има предимства, не можете да споделяте файлове, както можете, с NextCloud или OwnCloud.


 

Приложението Syncthing синхронизира вашите файлове на вашия телефон или таблет и това е всичко, което прави. Всички данни се запазват в действителната файлова система на Android, така че не е необходимо да експортирате ръчно всичко, което искате да отворите на телефона си. Това прави приложенията като Moon Reader по-лесни за използване, тъй като те могат да сканират Sypcthing папката за нови файлове самостоятелно.

 

Ако не се нуждаете от разширените функции за споделяне и съвместен достъп, които NextCloud и OwnCloud предлагат, Syncthing е безплатна и проста алтернатива, която си струва да проверите и със сигурност е страхотна възможност и от гледна точка на поверителността, тъй като файловете никога не напускат устройството на потребителя.

 

Вижте кой начин за съхранение на данни да изберем – облачна услуга или външен хард диск