Сегментът на мобилните телефони е на път да се промени сериозно, след като Huawei може да остане без Android. Компанията потвърди отдавна, че има алтернативен план, който ще се казва HongMeng OS. Междувременно любопитството на хората какви други мобилни платформи и смартфон алтернативи има на Google и Apple се засилва. PocketNow ни показва някои от наличните възможности.

 

Любопитно: Кой ще помогне на Huawei в създаването на операционната системa HongMeng OS

 

Librem 5 PureOS

Това е смартфон, който се разработва в момента и е базиран на Linux Gnome 3 Debian “PureOS”. Идеята е както софтуерът, така и хардуерът да са възможно най-отворени и достъпни за проверки и модификации. Потребителите ще имат пълен контрол над собствените си данни и тяхната защита.

 

 

/e/Solutions

Това е проект, който разчита на отворената версия на Android, като не предлага никакви услуги на Google. Те са заменени с други, които предлагат по-голяма защита на данните. Проектът в момента търси и партньори, които да осигуряват хардуера за смартфоните. Самата платформа е в бета версия и може да се инсталира на някои съвместими смартфони.

 

 

Lineage OS

Още една версия на Android без услугите на Google. Това е само софтуер, който може да се инсталира на все по-голям списък съвместими телефони.

 

 

PostmarketOS

Тази платформа е базирана на Alpine Linux и освен със смартфони работи с някои Android таблети и дори Amazon Fire TV. За сега е още в доста ранна версия и някои дори основни неща като гласовите разговори не работят.

 

 

Plasma-Mobile

Това не е точно операционна система, а по-скоро интерфейс, който може да работи върху друг инсталация на Linux. Точно този интерфейс се използва от PostmarketOS например.

 

 

Ubuntu Touch

Това вече е самостоятелна мобилна операционна система. Тя е базирана на Ubuntu, като интерфейсът е преработен да се съобрази със спецификите на мобилните устройства.

 

 

Sailfish OS

Това е платформата на Jolla, като е разновидност на Meego на Nokia и Intel. Предлага се за сравнително ограничен брой телефони, като поддържа и някои популярни Android приложения.

 

 

Алтернативни магазини за приложения

Използването на алтернативна операционна система ще изисква и алтернативен магазин за приложения, тъй като Google Play например може да се окаже несъвместим. Ето две идеи:

 

F-Droid App Store

Това е каталог само с безплатни приложения с отворен код. Повечето от тях са разработени от малки компании и любители.

 

 

Aurora Store

Този магазин също предлага безплатни приложения с отворен код, но не всички в неговия каталог са такива. Освен това има възможност за изтегляне на приложения от Google Play Store, но тъй като Google не разрешава тази практика, може да блокира акаунта.

 

Още от Digital: Huawei и Aptoide разработват магазин за приложения, който ще замести Google Play