Във видео ревютата си Digital.bg ви е показвал какви ли не лаптопи – от бюджетни, през среден клас, та чак до геймърски, бизнес машини и професионални работни станции. Това видео обаче ще бъде малко по-специално, защото в него ще ви покажем най-добрият бизнес лаптоп който можете да намерите днес на пазара. Уважаеми дами и господа - HP ZBook x2 G4.

Това не е просто компютър, а хибридна мобилна работна станция с какви ли не възможност. Преди да стигнем до техническата част обаче, че спрем погледа си на дизайна, който е впечатляващ и определено не сте виждали подобно нещо до момента. Основата на всеки хибрид е таблет който може да се използва самостоятелно. Тук обаче този таблет е направен в стила на All-in-One устройствата на HP които сме ви показвали в ревютата си. От него изскача здрава метална стойка която му позволява на ZBook x2 да се използва настолно за работа и презентации. Целият корпус на устройството е някак футуристичен – отсечени А-симетрични форми, липса на заобляния и преливащи елементи.

Имаме усещането, че държим в ръцете си нещо което е дошло от бъдещето. Тук HP не са гонили колкото се може по-компактно тяло, а максимално здрав, надежден и функционален корпус. Размерите на ZBook x2 са 364.5мм на 227мм,с дебелина 14.6мм. Корпусът е съчетание от метал и специален поликарбон с повишени характеристики за здравина. При опити за кривене и директен натиск, конструкцията не поддава и милиметър, не се чуват прискърцваня и пукане на отделните елементи – HP са си свършили чудесно работата. Това все пак е професионална машина за не малко.

Когато към тялото  се добави и клавиатурата, дебелината на корпуса се увеличава съвсем малко и достига до 18.6мм. Много хора биха си казали – 4мм клавиатура, не е ли прекалено малко. Оказва се обаче, че HP не само са я направили много здрава, но е още и функционална, а и изглежда много добре. Тя е направена в същият стил и форма в които и таблета, като основата ѝ е алуминиева, а долната част – специална софт тъч пластика, която не се пързаля и стои стабилно, върху каквато и повърхност да я поставите.

Клавиатурата е много истинска. Можем да съпоставим качествата ѝ с тези на всеки лаптоп от висок клас. Интересно е да се отбележи, че с клавиатурата можете да работите, без дори тя да е свързана с основното тяло, както при повечето хибриди. Връзката става през Bluuetooth, а както вече стана ясно, дисплеят може да стои изправен чрез стойката някъде пред вас.

 

 

Бутоните са пълноразмерни, с доста голямо разстояние помежду си, което неутрализира проблема в неволното натискане на съседни бутони при бързо писане на текст. Сигурно сред вас има хора които пишейки, не гледат клавиатурата …нали?! Бутоните тук са тихи и с ергономична форма. Имат къс ход, а материалът от който са направени е матиран и абсорбира влагата която образуват пръстите. Тъчпадът е направо огромен, макар че реално почти няма да го използвате предвид, че дисплеят е тъчскрийн.

 

 

Специално за него е създаден и ето този аксесоар. Стилусът Wacom EMR pen е доста специален. Той не изисква постоянно зареждане и има 4096 нива на натиск. Така с него може да се рисува и скицира много прецизно. Все пак вече казахме, HP ZBook x2 G4 Workstation е машина предназначена за професионална употреба или по-скоро за употреба от хора които знаят за какво точно използват лаптопа си. Настройките на стилуса стават с помощта на тези бутони които са в рамката около дисплея. С тях могат да се активират общо 18 шорткъта за различни функционалности.

HP ZBook x2 G4 Workstation е чудесно устройство за фотографи, видео монтажисти, графични дизайнери и други творци. Защо ли?! Отговорът ще разберете във втората част на видео ревюто което посветихме на това интересно устройство. В нея ще спрем поглед на хардуера, периферията и батерията...а те определено заслужават вниманието ви.