Интересувате се от криптовалути? Купили сте си собствен хардуер за добив на Bitcoin (BTC) или минно оборудване? В такъв случай следващата стъпка е да се свържете с „минния басейн“. Това ще ви позволи да споделяте ресурсите си по интернет и да печелите от минната си дейност.

 

Има няколко програми, които ви помагат да управлявате крипто-минното дело, но от techradar разглеждат пет от най-популярните програми за копаене на биткойни.

1. CGMiner

CGMiner е гъвкава програма, която поддържа почти всяка платформа. Интерфейсът ѝ е текстов и поддържа множество минни басейни и устройства. Програмата е предназначена основно за използване с хардуерни минни устройства, но може да използва и графични процесори, свързани с вашата машина.

 

При първото пускане, CGMiner ще ви помоли да въведете URL адреса, потребителското име и паролата (ако е необходимо) за вашия минен басейн и след това автоматично ще открие всеки хардуер, който сте свързали като ASIC устройство. Въпреки че трябва да работите с CGMiner през командния ред, оформлението е много лесно: минните устройства са изброени в горната част и можете да използвате прости клавишни команди, за да промените настройките си.

 

2. Bitminter

Bitminter е друга програма с лесен за използване потребителски интерфейс, която поддържа много платформи. Bitminter клиентът има изключително ясен графичен интерфейс и може да работи еднакво добре с GPU и външни ASIC устройства. За да започнете да добивате криптовалути, трябва само да натиснете бутона 'Engine Start'. Можете да проверявате напредъка по всяко време, като прегледате секцията 'Stats', в която се изписва важна информация.

 

Bitminter клиентът има и текстова конзола в долната част на прозореца, която ви предоставя актуализации, например когато устройството ви е успешно свързано с минен басейн.

 

Софтуерът е създаден за използване само с минния басейн на Bitminter. Това означава, че ще трябва да си създадете профил чрез уебсайта. Също така трябва да сте съгласни с начина, по който компанията споделя минните награди.

 

3. BFGMiner

BFGMiner се основава на гореспоменатия CGMiner, но е предназначен специално за хардуера ASIC. Клиентът е съвместим и с FPGA (Field-Programmable Gate Array) устройства и може да бъде конфигуриран да работи с някои графични карти, но е малко вероятно да спечелите от това.

 

BFGMiner има повече функции от другите подобни програми, които ви позволяват да овърклоквате и използвате отдалечен интерфейс. Програмата също така следи температурата на повечето устройства и може да се свърже с множество минни басейни. Освен това BFGMiner ще спре да се свързва с недостъпни басейни, за да ви спести ценни системни ресурси.

 

Интерфейсът е текстов, но както при CGminer, опциите са много ясно изложени. Можете да използвате клавишни комбинации, за да изпълнявате рутинни задачи като мониторинг на басейни, идентифициране на устройства и активиране на допълнителни функции. Освен простия си текстов интерфейс и арсенала от функции, BFGMiner е достъпен за Windows и всички основни версии на Linux. BFGminer може да бъде инсталиран и на Raspberry Pi като част от безплатната операционна система Minera.

 

4. MultiMiner

MultiMiner е графичен интерфейс за BFGMiner. Като такъв има много мощни функции, които могат да се ползват от всеки, дори от тези с по-малко познания. Когато за първи път инсталирате и стартирате Multiminer, приложението ще ви води през процеса на въвеждане на информацията за вашия басейн. След като настройката приключи, MultiMiner автоматично ще сканира минните устройства и ще изведе подробности за тях в таблица.

 

По време на настройката, разработчикът на софтуера ще поиска от  вас да изпратите 1% от печалбата си като начин да изразите благодарност за създаването на този страхотен минен софтуер. Това е напълно доброволно - можете да активирате / деактивирате това от приложението в секцията 'Perks'. Multiminer е междуплатформена програма, но трябва да инсталирате допълнителен софтуер, за да работи с MacOS и Linux.

 

5. EasyMiner

EasyMiner служи като графичен интерфейс за минните програми CGminer и CPUMiner. Таблото за управление има удобен и ясен интерфейс, който ви позволява да конфигурирате минни басейни, да променяте мрежовите настройки и да преглеждате портфейла си. Можете също така да използвате функцията за настройки, за да активирате ASIC хардуер.

 

EasyMiner включва конзола, която ви информира за хода на CGminer (cgminer.exe) и CPUMiner (minerd.exe), които по подразбиране се използват за добив на Bitcoin и Litecoin, съответно. За съжаление, няма лесен начин да изключите CPUMiner, ако се интересувате само от Bitcoin.

 

 

Вижте кaква е разликата между криптовалутите биткойн и етереум