В наши дни, не всяко устройство предлага достатъчно вътрешна памет, по тази причина се налага да архивираме снимките си, видеата си и всички файлове на които държим. Редовното архивиране може да ви спести проблема от загуба на ценна информация в случай че ви откраднат телефона или го загубите.

 

Макар че има различни приложения и услуги, които можете да използвате, за да архивирате вашите снимки и видеа в облака, без съмнение един от най-лесните и най-достъпни е с помощта на Google Photos.

 

Google Photos предлага неограничени висококачествени фото архиви (и видеоклиповете до 1080p), което го прави идеалното решение за разтоварване на вътрешната памет на устройството ви от всички снимки и видеоклипове, от които не се нуждаете в момента.

 

Google Photos идва предварително инсталиран на повечето Android устройства, но ако го нямате може да го инсталирате от Google Play Store.

Направете архив на вашия Сamera roll

За да се даде възможност за архивиране на снимките и видео клиповете от вашия Camera roll, ще трябва първо да включите функцията. Можете да направите това, като следвате тези прости стъпки:

1. Отворете приложението Photos.

2. Отворете плъзгащото се меню чрез приплъзване от левия край на екрана.

3. Изберете „Settings“.

4. Изберете „Back up & sync“.

5. Докоснете Back up & sync, за да включите функцията.

 

Резултатът няма да бъде видим веднага. Ще трябва да почакате, докато устройството ви е свързано към Wi-Fi, за да започне архивирането. Разбира се, имате възможност да промените настройката за това кога да започне архивирането. Можете да го настроите така, че резервните копия да се правят само докато телефонът ви се зарежда, нещо, което може да спомогне за опазването на живота на батерията, а и ви дава малко време, за да управлявате снимките преди те да бъдат изпратени към облака.

Направете резервно копие на други папки на устройството ви

Имайте предвид, че функцията Back up & sync ще архивира само снимки и видеоклипове, направени с приложението за камерата на устройството ви, а не нещата, които сте изтеглили онлайн или от приложения за съобщения, имейли или социални мрежи. За да архивирате другите си папки ще трябва да направите следното:

1. Изберете „Back up device folders“.

2. Чукнете върху имената на папките, които искате да се архивират.

Има и друг начин:

1. Отворете приложението Photos.

2. Отворете плъзгащото се меню чрез приплъзване от левия край на екрана.

3. Изберете „Device folders“.

4. Докоснете иконата на облак, за да направите резервно копие на определени папки.

5. Архивираните папки ще бъдат маркирани с икона със синьо облаче.

Как да разберем дали снимките ни са били архивирани?

Основната секция на Photos ви показва всички архивирани снимки и видеоклипове, направени от вашия телефон, както и папките, които сте избрали за архивиране в хронологичен ред. Ако виждате снимка или видео тук, това означава че те вече са архивирани в профила ви. Изключение от това правило са снимките / видеоклиповете с иконата на кръгова стрелка в долния десен ъгъл. Това означава, че те са или в процес на синхронизиране или чакат за правилните настройки за връзка, преди да бъдат качени. Тъй като те все още не са архивирани, добре ще е да изчакате, докато иконата изчезне преди да върнете фабричните настройки на устройството си или да ги изтриете от галерията.

Допълнителни настройки, функции и инструменти

След като архивирате с Google Photos, всичките ви снимки ще се съхраняват в облака и веднага ще имате достъп до тях от всички ваши устройства, компютри или други уеб свързани устройства. Така споделянето им е изключително лесно, но Google Photos предлага и множество други функции и инструменти, от които може да се възползвате. Повече по темата ще разберете от статията: Шест полезни функции в Google Photos, които трябва да знаете.

 

Вижте 5 неща за архивирането на информация, които е добре да знаем