Във високият клас преносими компютри има една американска марка която винаги ни изненадва с красиви, функционални и мощни машини. Досетихте се, това са HP които с EliteBook серията си са едни от любимците на заможните бизнес потребители. В това видео ревю ще ви запознаем подробно с новият изключително компактен и производителен HP EliteBook 1040 G4.

HP са известни с това, че с всяко следващо поколение изменят съвсем минимално дизайна на своите бизнес лаптопи, като целта е те винаги да се харесват на определен тип потребители които не са фенове на крещящите цветове, биещите на очи форми и футуристичен дизайн. Новият EliteBook 1040 е максимално изчистен и винаги ще бъде забелязан…от когото трябва. Целият корпус е направен от матиран алуминий, който не се цапа, приятен е на допир и освен това служи като естествен охладител на хардуера. Периферията е отсечена, задната част е с леко заобляне, а предната е изтънена, като така се добавя достатъчно пространство за пасивното охлаждане долу. Независимо, че е Ultrabook, 1040 G4 има и активно охлаждане, но на него ще обърнем повече внимание когато разглеждаме хардуера.

HP EliteBook 1040 G4 е дебел само 15.9мм, а теглото му е 1360гр. В същото време, заради почти пълната липса на рамка около вертикалните страни на дисплея, корпусът на лаптопа е с намалена ширина и съпоставимо с някои свои конкуренти е далеч по-компактен. Например Lenovo ThinkPad T470 е със 7мм по-широк и с 4мм по-дебел. Съпоставка също можем да направим и с предшественика HP EliteBook 1040 G3. Той е с 9мм по-широк и с 2мм по-дълбок .

В търговската мрежа и в различни ревюта на HP EliteBook 1040 G4, можете да попаднете на два модела които са видимо различни когато гледате дисплеите им. При този който тестваме ние – рамката около дисплея е матирана и втори при който както върху самият дисплей, така и върху рамката около него има стъклен гланциран слой. Този модел е с тъчскрийн дисплей с Corning Gorilla Glass 4 протекция която не се драска и при натиск няма да се счупи.

 

Там обаче има един минус който трябва да се компенсира от хардуера на дисплея. Става дума за отблясъците, за неутрализирането на които е нужна по-висока яркост. По този повод HP интегрират матрица с цели 700 cd/m² яркост, спрямо 400 cd/m² при нашата тестова бройка. Това разбира се, неминуемо се отразява и на цената на продукта. Така, че варианта без тъчскрийн  който тестваме ние, определено е по-удачен. Той е с моделна абревиатура  2TL96EA.

 

Отварящият механизъм на лаптопа се състои от една централна панта която е много стегната и не позволява на дисплея да се разклаща, а в същото време ви позволява да отворите горният капак само с един пръст и то до 180 градуса. Практиката ни показва, че именно при лаптопите на HP, пантите са най-здрави и безпроблемни. 

Дисплеят е с 14" диагоанл IPS eDP, с резолюция 3840 x 2160 пиксела. 4K при този размер гарантира невероятно добра детайлност дори когато гледаме дисплея от съвсем близко разстояние. Идеално решение за хора които обработват снимки или видео, работят с графични програми или просто искат да притежават най-доброто от най-доброто. Дисплеят е 100% sRGB и има абсолютно реалистично предаване на цветовете. Нещо в което и сами можете да се убедите, гледайки кадрите на екраните си. Anti-glare покритието пък ви позволява пътувайки да не се съобразявате с ярко слънце или директно насочени към дисплея лампи. Отблясъци няма и всичко е достатъчно добре видимо.

 

 

За HP EliteBook 1040 G4 определено има още какво интересно да се покаже и разкаже. Гледайте и втората част на видео ревюто което Digital.bg му посвети. В нея ще тестваме хардуера, софтуера, периферията и батерията на този бизнес ултрабук с впечатляваща цена.