Поверителността на вашите лични данни в интернет е много важна, а отговорността да се защитим в мрежата е наша. Ако търсите най-добрият безплатен софтуер гарантиращ поверителност, който да ви помогне да сърфирате в интернет анонимно, то вие сте попаднали на правилното място.

 

От Tech Radar изброяват най-добрите възможности за защита и гарантиране на поверителността ни.

1. Tor Browser

Tor Browser е може би най-известният инструмент за анонимно сърфиране. Той е базиран на Mozilla Firefox и използва сложна технология, основана на много виртуални тунели между различни доброволци по целия свят, това обаче прави браузъра доста по-бавен. Но пък прави невъзможно да се определи вашето местоположение или друга идентифицираща информация.

 

Поради тази причина може да oтвapя cтpaници, ĸoитo ca блoĸиpaни oт лoĸaлнитe дocтaвчици, и пpeдoтвpaтявa пpocлeдявaнe нa дeйнocтитe. Комбинацията от ефективна защита и лекота на използване, прави Tor Browser най-добрия софтуер за поверителност, който можете да изтеглите днес.

2. Privoxy

Privoxy е инструмент за уеб прокси, който е достъпен не само за Mac, Windows и Linux, но и за Android и iOS. Това е изключително мощен инструмент, но ще трябва да инвестирате малко време и усилия, преди да започнете да го използвате. Тъй като Privoxy ви дава много подробен контрол върху настройките за поверителност и конфигурирането им е предимно ръчен процес. Налице е обаче полезно ръководство. Privoxy може да се използва заедно с почти всеки уеб браузър, което е голям бонус; просто настроите браузъра да стартира трафика си чрез инструмента.

3. Hotspot Shield

Hotspot Shield се предлага в две версии: безплатна, поддържана от реклами и платена версия, предлагаща неограничен трафик. Hotspot Shield скрива вашия IP адрес и осигурява криптиран тунел за трафик (идеален за използване в обществени Wi-Fi мрежи), за да подобри сигурността и да осигури неприкосновеност на личния ви живот.

Не е нужно да използвате Hotspot Shield по всяко време. Например, може да искате да го използвате само за достъп до определени сайтове, блокирани във вашата страна. В този случай можете да създадете преки пътища към отделни сайтове в прозореца на Hotspot Shield, което ще даде възможност за защита преди стартирането на сайтовете. 

4. TunnelBear

TunnelBear е лесен за използване VPN клиент. Безплатната версия ви дава 500MB всеки месец, но ако това не ви е  достатъчно, може да преминете към платената версия, която не ви ограничава за $4,16 на месец. Без значение коя версия използвате, можете да споделите един профил между пет устройства – телефона, таблети, компютри с Windows или Mac. Конфигурацията е невероятно проста, а TunnelBear може да се използва с всеки браузър.

5. CyberGhost

CyberGhost е друг многоплатформен VPN инструмент. Той е достъпен като безплатно приложение, поддържано от реклами, както и като платено, което предлага по-добра производителност и повече функции. Недостатъкът на безплатната версия на CyberGhost е, че на сървърите има ограничен брой пространства, така че може да се наложи да изчакате да получите достъп. Конфигурацията е много проста, като единственият потенциален препъващ елемент е инсталирането на виртуален мрежов адаптер.

 

Вижте 9 лесни начина да гарантирате сигурността си в Android смартфон