Опасностите, които ни дебнат в интернет пространството никак не са за подценяване. Не по-малко обаче трябва да се притесняваме когато инсталираме нещо на Android устройството си. Кой е правилния начин на действие? Според Tech Radar, имаме нужда от помощта на антивирусен софтуер за Android.

 

Независими тестове показват, че най-добрите антивирусни приложения вършат чудесна работа, за да ви предпазят, като редовно блокират 100% от заплахите. Проблемът идва, когато трябва да решим кое приложение да използваме, защото макар да има стотици, много от тях не заслужават да бъдат дори наричани антивирусен софтуер.

 

Докладът AV Comparatives 2018 Android Security дава представа за обхвата на този проблем. Компанията тества повече от 200 приложения, и макар че много от тях се представят добре, 79 от тях откриват по-малко от 30% от злонамерения софтуер или редовно повдигат фалшиви аларми за чисти файлове. Това предполага, че около 4 на всеки десет от антивирусните продукти, които ще намерите в Play Store, са опасни или дори измамни.

 

Важно е да изберете изключително внимателно приложението, което да ви защитава. За да ни помогнат, от медията са тествали лично тези приложения  и гарантират за тях, че са най-добрите и най-надеждни безплатни антивирусни приложения за Android.

1. Avast Mobile Security

Avast Mobile Security разполага със солиден набор от функции – сканиране на приложения и файлове, уеб щит за откриване и блокиране на опасни линкове и Wi-Fi наблюдение за проверка на сигурността на мрежата докато сте свързани. Сред бонус функциите са блокиране на обаждания, сейф за защита на лични снимки, почистване на нежелани файлове, за да се освободи място за съхранение и функция за икономия на енергия, която променя системните настройки, за да се удължи живота на батерията.


Безплатното приложение има реклами, но можете да надстроите, за да ги премахнете и да добавите допълнителни екстри, като защита срещу кражба, блокиране на приложения и възможност да се свържете директно с екипа за поддръжка от приложението.

2. Avira Antivirus Security 2018

Avira сканира приложенията при инсталирането им, както и техните актуализации и вашите външни устройства за съхранение, за да търси заплахи. Независимото тестване показва, че Avira редовно открива 100% от зловредения софтуер. Освен това създателите на софтуера твърдят, че той блокира милиони ransomware атаки всеки месец.

 

Функцията Identity Safeguard сканира мрежата за признаци, дали вашият имейл адрес не е бил хакнат и ви изпраща предупреждение, ако забележи някакви проблеми. Това е добре дошла екстра, която обикновено липсва при другите безплатни антивирусни приложения.

Безплатното приложение не блокира заразените или фишинг уебсайтовете на ниво браузър, а и актуализациите не са толкова чести, колкото при платената версия.

3. Bitdefender Antivirus Free

Bitdefender е едно от най-точните и надеждни антивирусни приложения, показващо отлични резултати при различни независими тестове. Например, компанията успя да застане на второ място в тестовете на AV Comparatives за юли-ноември 2017 за защита в реално време. Технологията Autopilot на Bitdefender гарантира, че приложението е изключително лесно за използване, тъй като повечето решения за сигурност се обработват автоматично.

4. Norton Security and Antivirus

Сърцевината на приложението е базирана около Norton Mobile Insight, мощна услуга, която анализира милиони приложения и добавя всеки ден хиляди нови приложения. Mobile Insight не просто сканира за известен злонамерен софтуер, но използва няколко метода за анализ за откриване на съвсем нови заплахи и потенциални рискове, а Norton Security and Antivirus използва тази информация, за да ви предупреждава за опасни приложения, преди да причинят някакви проблеми.

 

Norton Security and Antivirus има и функции против кражба, включително възможността за дистанционно заключване, изтриване и локализиране на откраднатото устройство.

5. Sophos Mobile Security

Британската компания Sophos разработва антивирусни решения от 1985 година Sophos Mobile Security е много добро приложение за защита, което ви дава всичко необходимо, за да опазите Android устройството си, при това е без реклами, досадни ограничения или непрекъснати изисквания за надстройване.

 

Последните тестовете AV Test и AV Comparatives отчитат 100% откриваемост на злонамерен софтуер. Приложението също така има добри резултати при защитата при сърфиране, като интелигентно блокира злонамерени URL адреси.

 

Вижте 9 лесни начина да гарантирате сигурността си в Android смартфон