Хората често са изненадани от скоростта на най-новите компютри или смартфони, а гордите притежатели на подобни устройства обичат да се хвалят с тях. Но суперкомпютрите, които правят най-важните в света изчисления  са толкова много пъти по-бързи, че могат буквално да засрамят популярната потребителска електроника.

 

Суперкомпютрите са невероятно мощни машини. Те са изградени от гигантски мейнфрейм компютри, които свързват десетки хиляди процесори за постигане на невероятни изчислителни скорости, които се измереват в петафлопа.

 

Благодарение на Network World научаваме кои са най-бързите суперкомпютри в света.

Sunway TaihuLight

Sunway TaihuLight е най-новия крал на суперкомпютрите. Този ултра мощен компютър се намира в Китай, като е създаден изключително от процесори и технологии, също разработени и произведени в Китай! Средната скорост на изчисления на TaihuLight е 93 петафлопа, като пиковата му скорост може да достигне до цели 125 петафлопа.

 

Tianhe-2

В тази класация влиза и друг китайски суперкомпютър, Tianhe-2. Tianhe-2 (или Млечен път-2), достига производителност от 33, 86 петафлопа. Машината е създадена в Националния университет по отбранителни технологии на Китай.

 

Titan

Titan е най-мощния суперкомпютър в САЩ, а неговата скорост от 17, 6 петафлопа го поставят на трето място в света. Интересното е, че тази невероятна производителност е постигната на базата на компоненти, предназначени за създаването на геймърски компютри.

 

Sequoia

Sequoia е с производителност 17, 1 петафлопа. За един час Sequoia прави изчисления, за които 6,7 млрд човека с калкулатори биха похарчили 320 години непрекъсната работа.

 

Cori

Този американски суперкомпютър е кръстен на Гърти Кори , първата американка носителка на Нобелова награда в областта на науката. Скоростта на компютъра носещ нейното име има скорост от14 петафлопа.

 

Oakforest-PACS

Oakforest-PACS е разположен в Япония и достига производителност  от 13,5 петафлопа от 556 000 процесорни ядра.

 

 

K Computer

Японският суперкомпютър K Computer достига изчислителна мощност от 10,5 петафлопа.

 

 

Вижте всичко, което трябва да знаем за суперкомпютрите