Celebras Systems е името на компанията, която предизвика голям интерес в технологичната индустрия с премиерата на впечатляващия Celebras Wafer Scale Engine (WSE). Всъщност това е първият процесор в света, който има повече от 1 трилиона транзистора. По време на събитието SuperComputing 2019 станахме свидетели на премиерата на СS-1, което е най-бързият компютър, който използва изкуствен интелект в света. Впечатляващата машина е оборудвана с повече от 400 хил. ядра, което е със 78 пъти повече от най-мощния графичен процесор.

 

Високата производителност се гарантира и от 3000 пъти повече компютърна памет, както и 33 000 повече Bandwidth скорост. Данните разкриват, че CS-1 е с височина от 26 инча и така може да заеме една трета от стандартния слот на центровете за данни. Благодарение на 400 000 ядра е възможно да се извършват 1.2 терабита изчисления в секунда. Другите предимства на CS-1 са свързани с консумацията на енергия, която е 10 пъти по-ниска от алтернативните решения, като  в същото време размерите са десет пъти по-малки, предаде TechSpot.

 

 

В  момента има само еди действащ компютър CS-1, който е разположен в Argonne National Laboratory. Цената за производството ще е от порядъка на "няколко милиона долара". Все пак суперкомпютъра не е създаден за ежедневна употреба, за сложни научни експерименти, които изискват извършването на милиарди изчисления в секунда.  Допълнителен софтуер се грижи да работят оптимално 400 хил. ядра, както и съпътстващата ги 18GB собствена SRAM памет при обработване на сложните алгоритми с изкуствен интелект.

 

Още от Digital: Най-мощните суперкомпютри в света