Италианският консорциум CINECA е световен лидер в разработката на суперкомпютри и обявиха партньорство с NVIDIA в следващия си мащабен проект. Новата система щe се казва Leonardo и ще е предназначена специално за научни симулации с изкуствен интелект.

Съоръжението ще използва повече от 14 000 графични процесора с Ampere архитектурата на NVIDIA и ще осигурява максимална производителност от 10 екзафлопа на FP16 AI показателите. Leonardo е само един от четири суперкомпютъра от ново поколение, чиято разработка се подкрепя от европейските институции.

ЕС вече одобриха пакет от дигитални мерки, които да стимулират развитието на технологичния сектор. Крайната цел на проекта е да се предложат разширени възможности за обработка на приложения и големи масиви от данни с изкуствен интелект. Тези мерки ще имат полза, както за научните среди, но също за бизнес средите и потребителите.

NVIDIA ще участват не само с графичните процесори за най-бързия AI суперкомпютър, но също и с други хардуерни компоненти, съобщавa ТеchCrunch.

 

 

Tайванският производител ще доставя Mellanox HDR InfiniBand мрежови решения от последно поколение, които да осигурява висококачествена мрежа за връзка с други центрове за данни и суперкомпютри по цял свят. Първоначалния клъстър ще включва MeluXina, който ще е разположен в Люксембург, още едно съоръжение с името Vegа в Словения и предстоящ суперкомпютър, който скоро ще работи на пълни обороти в Чехия.

Любопитен факт е, че европейския консорциум има планове за инвестиции в подобни проекти в още четири страни, сред които и България. Другите държави са Финландия, Португалия и Испания. Разговорите все още са в начална фаза и конкретните детайли за хардуера и локациите на новите машини ще бъдат обявени допълнително.

CINECA планират да използват Leonardo за разнообразни проучвания, сред които анализ на геноми, извънпланетарни изследвания, изработване на по-добри модели за прогноза на времето, търсене на лечение срещу коварни болести и др.

 

Oще от Digital: Най-мощните суперкомпютри в света