Световният пазар на смартфони се доминира от две операционни системи: Android и iOS. Платформите споделят доста сходни неща, но и множество разлики. Изборът на подходящ софтуер е въпрос на личните предпочитания на всеки потребител. Аndroid се използва от много повече устройства в световен мащаб, заради големия брой производители, които представят устройства с операционната система.

 

1. Защо Apple не се притеснява, че собствениците на iPhone преминават към Android

Apple залагат на по-консервативна стратегия, но iOS винаги е впечатлявала със своя интуитивен интерфейс и бърза скорост на работа. Сигурността на личните данни и бързите софтуерни ъпдейти винаги са били предимство на iOS. Ако изберете Android ще имате достъп до по-разнообразна колекция от приложения, както и до много повече възможности за персонализация.

В момента продължава съдебен конфликт между Apple и Epic Games - създателите на играта Fortnite.

 

 

2. Шефът на Amazon ще лети в Космоса през юли

Blue Origin е името на компания, която е собственост на създателя на Amazon и си е поставила за цел да революционизира космическото пътуване. Амбицизоните им планове все още изостават от разработките на SpaceX, но въпреки това продължават да са обект на внушителни инвестиции. От Blue Origin вече проведоха 15 успешни теста на възобновяемите ракети New Shepard и са готови за следващата логична фаза.

Компанията планира да изпрати първите хора на борда на New Shepard, което ще се случи преди края на лятото. Джеф Безос официално потвърди и конкретната дата, а именно 20 юли. Любопитна подробност е, че шефът на Blue Origin възнамерява също да бъде борда и така да се превърне в първия човек, който е транспортиран от собствена ракета в Космоса.

 

3. Как да предпазим очите си, докато ползваме смартфон

В днешно време почти не ‘отлепяме‘ очи от дисплеите на нашите смартфони. И въпреки че екраните на телефоните ни стават все по-големи и по-големи, все още четенето на текст продължително време уморява очите ни.

И тъй като грижата за здравето ни трябва да ни бъде приоритет, решихме да ви предложим съветите на анализаторите от PC World. От медията ще ни покажат 6 начина, с които да предпазим очите си докато ползваме смартфон.Те ща са полезни както на собствениците на iOS устройства, така и на онези от вас, които притежават Android джаджа.

 

 

4. Кои смартфони ще получат iOS 15

Apple представиха официално новата версия на операционната система, която от есента ще захранва милиони устройства по цял свят. Компанията разкри детайли за подобренията, както и за съвместимите смартфони, които ще работят с iOS 15. Добрата новина за потребителите е, че дори версиите на iPhone пуснати на пазара преди шест години ще могат да инсталират ъпдейта.

Това означава, че собствениците на iPhone 6s и iPhone 6s Plus също ще могат да изпробват новите функции в iOS 15. Първата генерация на iPhone SE, както и iPhone 7 също са одобрени от Apple за предстоящата актуализация. Ако имате iPod touch от седма генерация ще можете да изтеглите и изпробвате iOS 15.

 

5. Какво знаем за Windows 11

Microsoft обяви, че по-късно този месец ще представи „новото поколение“ на Windows. Смята се, че ще се казва Windows 11, но за момента компанията не е коментирала подробности. Все пак xda-developers обединява всичко, което се знае за Windows 11 на едно място. Ето какво можем да очакваеме.