Huawei си поставиха преди четири години амбициозната цел да изпреварят Apple и Samsung в пазара на смартфони. Мнозина определиха тази възможност като нереалистична, но само за две години китайския производител се превърна в сериозен фактор в индустрията.

 

1. Изтекоха спецификаците на Huawei P50 Pro 5G

Впечатляващите иновации и камера технологиите в смартфоните от Huawei Mate и Huawei P сериите позволиха на Huawei да започнат да продават повече устройства от Apple.

Компанията започна да скъсява дистанцията от Samsung приближавайки се максимално към лидерската си позиция в световния пазар на смартфони. Търговските санкции, които САЩ започна да налага на Huawei, обаче объркаха сериозно плановете на компанията. В продължение на няколко тримесечия САЩ продължи да санкционира някои от най-големите производители, които си партнират с Huawei.

 

 

2. Видео картата NVIDIA GeForce RTX 3060 има 3584 CUDA ядра, 12GB VRAM и цена от $329

NVIDIA също проявиха активност на изложението CES 2021 и разриха повече детайли за своята стратегия през годината. Компанията не представи GeForce RTX 4000 Series, както някои анализатори очакваха. Вместо това NVIDIA реализираха премиерата на бюджетната видео карта GeForce RTX 3060.

Официалните продажби се очаква да стартират през февруари на цена от $329. Все още не знаем в какви количества ще започнат доставките и дали няма да се стигне до недостиг на GeForce RTX 3060. Бюджетното предложение на компанията предлага доста интересни характеристики за своя ценови клас.

 

3. 5 начина да изтрием личните си данните от Интернет

Преди години вече бившият изпълнителен директор на Google Ерик Шмид беше казал, че ако човек не иска нещо да бъде разбрано, то не трябва да го качва в интернет. Години по-късно в глобалната мрежа вече се събират всякакви данни за хората и много от тях дори не подозират.

Човек оставя следа в Интернет, която се използва от най-различни компании. Най-често данните се анализират за реклами и за персонализиране на услугите. Въпреки това не всички хора харесват това. BusinessInsider предлага няколко начина, как човек да изтрие данните си от интернет. Или поне колкото се може повече от тях.

 

 

4. AMD представиха мобилните процесори Ryzen 5000

АМD официално представиха дългоочакваните процесори от серията Ryzen 5000. Новите архитектури ще намерят в място в лаптопите и ултрабуците на водещите производители. По време на премиерата компанията определи мобилната Ryzen 5000 платформа като "най-мощните процесори" създавани от AMD досега.

Трябва да отбележим, че мобилните Ryzen 5000 процесори са налични в две различни продуктови категории: H-Series и U-Series. Първите са фокусирани към геймърските устройства, докато вторите ще се отличават с по-ниска консумация на енергия. Десктоп версиите на Ryzen 5000 бяха представени oт AMD още през октомври и са налични в сходни конфигурации.

 

5. Android 12 ще блокира неизползваните приложения, за да освобождава памет

Google вече са насочили вниманието с към следващата версия на Android, която ще бъде представена официално през есента. Разработката на операционната система преминава в няколко ключови етапа. Първата тестова версия на Android 11 стана достъпна за софтуерните инженери през февруари 2020г.

Очаква се приблизително по същото време и сега да бъде налична Android 12 Developer Preview. По този начин ще може да проследим еволюцията на Android 12 и да разбираме повече детайли за новите функции в платформата. Въпреки, че остава месец преди да е достъпна първата публична версия на Android 12 вече разбираме за едно интересно подобрение в софтуера.