Apple разработват втората най-популярна операционна система за смартфони в технологичната индустрия. Екосистемата от приложения на компанията предлага най-добрите софтуерни иновации на  потребителите. Собствениците на iPhone вече имат достъп до функцията App Tracking Transparency (ATT) и се превърна в центъра на конфликт между Apple и Facebook.

 

1. Как Apple разби рекламния бизнес на Facebook

Новият инструмент е част от iOS 14.5 и позволява на потребителите да разбират какви данни използват приложенията инсталирани в устройствата им. Преди премиерата на ATT рекламните платформи като Facebook могат да следят активността на потребителите дори в сайтове и услуги на трети страни. За целта се генерира уникален идентификационен код (IDFA) за всеки профил.

Разликата от интеграцията на ATT e, че потребителите вече могат да се откажат данните им да се споделят с разработчиците. По този начин вместо уникалния код няма да получават никакви данни. Първоначалните изследвания на рекламодателите показаха, че над 75% от собствениците на iPhone са избрали опцията да не бъдат следени.

 

 

2. Премиерата на процесорите AMD Ryzen 7000 ще бъде в началото на 2022г., според HP

HP продължават да се конкурират с Lenovo за лидерската позиция в световния пазар на компютри. Компанията вече се е насочила към разработката на нова серия от премиум устройства, които ще видим в началото на 2022г. Два от новите модели на НР ще представляват атрактивни компютри от типа "All In One (AIO)".

Първите данни за спецификациите им разкриват, че устройствата ще работят с Ryzen 7000 процесори, които още не са представени от AMD. Новите компютри на НР ще са налични в конфигурации с 24" и 27" дисплеи, като премиерата им се очаква през първото тримесечие на следващата година.

Приблизително по същото време ще бъдат представени и AMD Ryzen 7000 процесорите, съобщава GizmoChina. Бъдещите собственици на "Аll In One" устройствата ще могат да ги конфигурират и с Intel процесори от 12-та генерация.

 

3. Какво е необходимо за да гледаме Xplore TV на А1 от смарт телевизора

Интерактивната телевизия на А1 става достъпна до всички точки на страната само с надеждна интернет връзка и смарт телевизор, съвместим с новото приложение Xplore TV. Инсталирането на приложението може да се направи самостоятелно от клиента, без да се налага посещение от техници или допълнително окабеляване. Към момента от предложението могат да се възползват собствениците на смарт телевизори Samsung или LG, модели след 2017г.

С помощта на приложението Xplore TV за смарт телевизор А1 предоставя на абонатите си качествен нов начин за гледане на телевизия, който оставя в миналото кабелите, допълнителните устройства и нуждата от второ дистанционно. Смарт телевизорите могат да използват както Wi-Fi, така и стандартна интернет свързаност през кабел, а новото приложение изцяло замества досегашните приемници, с които се предлага услугата.

 

 

4. Мобилната версия на Google Chrome ще позволява да зуумваме текста в уеб сайтовете

Потребителите използват предимно мобилните си устройства за достъп до актуално и интересно съдържание в интернет. Ако често ви се налага да четете текстови публикации вероятно ви е направило впечатление, че мащабирането на теста може да има променлив ефект в различните сайтове. В определени случаи това може да затрудни четенето и е проблем, от който се оплакват и потребителите на Google Chrome.

Компанията изглежда е обърнала внимание на този недостатък и тестват функция, която ще подобри работата на браузъра. Експерименталната Canary версия на Chrome включва любопитно нововъведение, което се казва Page Zoom. Както името подсказва това е инструмент за по-прецизно и удобно мащабиране на текста в уеб сайтовете, докато работите с Google Chrome, информира AndroidCommunity.

 

5. Google Chrome за Android вече поддържа функцията RSS Feed

Възможностите да откриваме съдържание в интернет се промениха драстично през последното десетилетие. Социалните мрежи отдавна изместиха телевизията и печатните издания по популярност за достъп до актуални новини. Водеща роля в този процес изиграха смартфоните и начина, по който промениха ежедневието ни.

Още преди премиерата на iPhone имаше друг популярен метод за достъп до атрактивни новини и публикации в интернет и това бяха RSS четците, които се поддържаха от водещите уеб браузъри. Благодарение на тях можеше да се следят новите публикации от любимите сайтове в опростен и изчистен интерфейс.