Qualcomm Snapdragon 888 е процесор произведен с 5-нанометрова технология, който ще захранва най-добрите смартфони с Android през годината. Новият чип представлява конфигурация от четири Kryo 680 Silver ядра работещи на 1.8GHz, три Kryo 680 Gold с 2.42GHz, както и премиум Cortex-X1 ядро с честота от 2.84GHz.

Графичната производителност се гарантира от Adreno 660 графика с 1800MHz и от поддръжка за LPDDR5 RAM с максимален капацитет от 16GB. Първият 5-нанометров процесор на Qualcomm има Hexagon 780 звено за невронна обработка, Snapdragon X60 5G модем и е оптимизиран за запис на видео с 8K резолюция.

Смартфоните със Snapdragon 888 ще могат да имат и 200-мегапикселови камери и ще се възползват от предимствата на интегрирания 5G модем и впечатляващата скорост, която предлага. Компанията вече е стартирала работа над още една версия на Qualcomm Snapdragon 888.

Популярният блогър Роланд Куандт твърди, че това ще бъде по-достъпен процесор, който не разполага с 5G модем и ще бъде по-евтин за производство.

 

 

Първият прототип на процесора, който ще наследи Qualcomm Snapdragon 888 носи кодовото име "Waipio." Моделът е с номер "SM8450" и се очаква да бъде представен преди края на 2021г. Според данните на Роланд Куандт вече се тестват версии оптимизирани за 256GB вградена памет и 12GB LPDDR5 RAM.

Новият чип обещава да подобри възможностите за мобилна фотография с неочаквано партньорство с Leica, съобщава GizmoChina. Съвместният им проект е насочен върху камера модул с името "Leica1". Данните все още са оскъдни, но камера технологиите на германския бранд със сигурност могат да направят смартфоните с Android още по-добри за снимане.

Qualcomm ще продължат да изпозлват 5-нанометрова технология в процесорите си през 2021г.

 

Oще от Digital: Qualcomm Snapdragon Sound ще подобрява качеството на звука в смартфоните и аудио слушалките