Учени от NASA заедно със свои колеги от Министерството на енергетиката в САЩ разработват съвместно миниатюрен прототип на ядрен реактор, който се казва "Kilowat Reactor Using Stirling Technology" (KRUSTY). Ако всичко върви по план подобно съоръжение ще се използва при първата човешка мисия до Марс и може да осигурява нужната енергия на колонията. Експертите на NASA сега проведоха първия успешен тест с реактора в пустинята Невада и резултатите от него са доста оптимистични, информира FoxNews.

 

Кrusty е поставен в специална камера при вакуумна среда, като системните му компоненти реагират добре на серията от тестове на NASA. Досега учените използваха радиоактивни термоелектрически генератори, използващи топлината от естествено разлагащи се химични елементи, за да захранват своите космически апарати. Новата машина работи на различен принцип, тъй като предлага по-ефективен начин на задвижване, чрез разделяне на атоми при висока скорост. 

 

NASA не са тествали активен реактор от средата на 60-те години на миналия век. Сегашният прототип използва реакторно ядро от уран -235, а размерите му са приблизително колкото на хартиена ролка. В момента капацитета на KRUSTY e oколо един киловат, което е достатъчно за домакинство, но учените смятат да го увеличат до 10KW. Мисията до Марс ще изисква поне 40KW и това означава, че NASA ще се наложи да изпратят няколко реактора, за да осигурят нужната енергия.

 

Вижте как NASA доказаха, че водните ресурси на Марс са лесно достъпни