Учените от NASA разработват нов материал, с който да гарантират сигурността на бъдещите си космически мисии. Неговото име е Pressure-Sensitive Paint (PSP) и представлява чувствителна на налягане боя, която реагира при допир с кислород и произвежда светлина. По този начин NASA могат да визуализират как външните сили влияят на ракетите, докато те ускоряват и налягането, на което са подложени се увеличава. Досегашните тестове отчитат оптимистични резултати.

 

Традиционните методи изискват използването на миниатюрни микрофони, които следят влиянието на налягането, но те не са достатъчно стабилни, предаде Engadget. Иновативната боя PSP се впръсква върху повърхността на самата ракета и съдържа специални пори, позволяващи на въздуха да достигне до цялата площ, на която е разположена боята. Интеграцията на този материал може да ускори и намали цената на различни проекти на космическата агенция като Space Launch System. 

 

 

Успоредно с това новата боя може да им покаже коя част на дадено съоръжение не функционира добре и къде възникват пробойни в тяхната повърхност, както и да ги направи по-здрави. От NASA планират да започнат тестове с PSP на много по-големи космически апарати. Aко всичко върви по план учените ще позволят на частни компании, които работят в сферата на авиацията и автомобилната индустрия да се възползват от новия материал. 

 

Вижте седем технологии на NASA, които използваме всеки ден