NASA експериментират с внушителен брой технологии, които да улеснят пътуването на астронавтите в бъдещите им мисии. Ключовият приоритет ще продължи да бъде гарантирането на тяхната безопасност.

В същото време агенцията трябва да  създаде достатъчно добри и смарт машини, с които да могат да изследват необятното пространство извън планетата ни. Вече ви съобщихме, че NASA са готови да изпратят хеликоптер на Maрс.

Ако всичко върви по план това съоръжение ще бъде изпратено в Космоса още преди края на лятото на 2020г.Екип от инженери на Penn State разработват интересна алтернативна на настоящите форми на космически транспорт.

Тяхното решение е достъпно и донякъде изненадващо, тъй като е свързано с летателни апарати изградени от нанокартон. Според тях подобни машини имат голям потенциал да допринесат за изследването на атмосферата на Марс.

В случая не става въпрос за един летален апарат за цяла флотилия от "Nanocardboard Flyers", които да предоставят данни за химичния състав на планетата до наземните станции на NASA.

 

 

След като достигнат до атмосферата на Марс ще останат да левитират на предварително избрана дистанция от повърхността.Дори да възникне инцидент това няма да се отрази сериозно на бюджета на NASA, тъй като "Nanocardboard Flyers" са доста евтини за производство.

Тази концепция може да се приложи и на други планети в Слънчевата система, но първо ще бъде изпробвана на повърхността на Марс.

Създателите на интересните летателни апарати твърдят, че издигането във въздуха става при загряването на един от слоевете на "Nanocardobard Flyers".

При този процес въздуха започна да циркулира през матриала, което генерира необходимата тяга за повдигане на картоненото въздухоплавателно средство.

Изчисленията на учените показват, че Марс е подходяща дестинация за опериране на тези апарати, тъй като има тънка атмосфера.

Мисия с много миниатюрни летателни машини вместо един голям апарат създава редица предпоставки да бъде по-успешна.

В заключение ще отбележим, че са необходими около 1 милион броя на нанокартонените апарати, за да достигнат масата на Mars Helicopter.

 

Oще от Digital: NASA откри доказателства за древен "оазис" на повърхността на Марс