Голяма част от бюджета на NASA e свързан с инвестиции в нови технологии, които да станат част от бъдещите космически мисии на агенцията. Учените имат навика да финансират много проекти, които изглеждат странни и дори налудничави за някои хора. Последните данни в интернет разкриват, че NASA вече са дали съгласието си да подкрепят 25 различни концепции, които все още са начална фаза на разработване. От агенцията смятат, че тези иновации имат най-голям потенциал да улеснят хората и машините в една евентуална мисия до Марс.

 

Една от най-интересните идеи, в които ще инвестира NASA е т.нар. "The Shapeshifter" робот, който е в състояние да променя формата си, информира Engadget. Неговият дизайн позволява да се превръща в мрежа от малки  съоръжения с различна големина и структура, или да се трансформира в една голяма машина, която да изследва виртуално всяко кътче от повърхността на планетите. Възможностите в този случай са разнообразни, тъй като "The Shapeshifter" би могъл да се използва като самолет или да изпълнява ролята на торпедо и да извършва мисии под вода.

 

 

Biobot е друга концепция, която привлича интереса на NASA и ще изпълнява ролята на "придружаващ" робот с допълнително оборудване и консумативи. Въпросната машина ще позволи на астронавти да прекарват дни в открити пространства преди да се наложи да се приберат обратно в базата. Специален приемник на борда на Biobot дори може да позволи комуникация с екипи на NASA в наземни центрове разположение на Земята. Агенцията наблюдава развитието на още подобни концепции, с които да улесни провеждането на бъдещи мисии.

 

Oще от Digital: Как NASA търсят извънземни форми на живот в Космоса