Последните няколко години са доста успешни за NASA благодарение на мисии като марсохода Curiosity или космическия кораб New Horizons. От агенцията вече работят над нов любопитен проект, чиято реализация по план трябва да се извърши през следващата година. Основната ѝ цел е учените да успеят да се приближат и кацнат върху астероид с идеята да изследват неговата структура, предаде DigitalTrends.

 

Така учените се надяват да научат повече подробности за ранните процеси до формирането на Слънчевата система. Изстрелването на новото съоръжение NASA OIRIS-Rex ще се извърши през септември следващата година, като той трябва да достигне до разположения близко до Земята астероид Bennu приблизително две години по-късно. От своя страна той е избран от учените, тъй като на повърхността му се съдържат много молекули, които са допринесли за развитието на форми на живот на нашата планета и се срещат в световните океани.

 

Другата интересна подробност е, че съществува минимална възможност траекториите на Bennu и на Земята да се пресекат в определен момент през следващото десетилетие. ОSIRIS-Rex ще започне да изпраща проби и да проучва неговите естествени спътници в продължение на около година и след това ще напусне неговата орбита и ще се върне на Земята. От своя страна прибирането му се очаква да стане факт през септември 2023г. или седем години след неговото изстрелването, заради огромните разстояния в Космоса.

Вижте осем сателита на NASA ще ни предупреждават за бедствия