Изпращането на първите хора на Марс може да се превърне в едно от най-изумителните постижения в хилядолетната история на човечеството. Първата мисия до "червената" планета, обаче продължава да крие редица рискове и определено представлява сериозен тъст за модерните технологии. Суровата атмосфера на Марс налага необходимостта от откриването на ефективен начин, с който астронавтите да имат шанс да построят жилища, в които да се подслонят бъдещите колонии.

 

 

Този фактор ще има изключително важно значение за реализацията на първата мисия. NASA работят над различни идеи как да превърнат тази идея в реалност и вероятно най-атрактивната от тях е възможността да строим сгради на повърхността на Марс, като използваме 3D принтер, информира CNet. За да ускорят реализацията на този проект от космическата агенция вече избраха пет концепции на публични екипи и студиа, които създадоха прототипи на подобни сгради.

 

 

Всеки от тях отговаря на серия от специфични изисквания, които да гарантират, че дизайна отговаря на атмосферните условия на планетата. Това е третия стадий от предвидените пет преди да бъде официално избран печелившия в този интересен конкурс, който стартира още през 2014г. Общия награден фонд е около $2 млн. и ще завърши с конструирането на модел в реален размер на първите 3D сгради, които ще транспортираме и изградим на Марс.

 

Още от Digital: NASA доказаха, че водните ресурси на Марс са лесно достъпни