Възможността астероид да се сблъска със Земята е стряскаща за всеки човек. Учените осъзнават, че колкото и да са минимални при определи обстоятелство шансовете за подобен сценарий са напълно реални. Именно заради това от NASA вече тестват различни методи, с които да открият как да се противопоставят и да променят траекторията на летящ към планетата ни астероид. Космическата агенция проектира нов космически кораб, който да бъде изстрелят и да го отклони от Земята, съобщава Mirror.

 

Първата фаза на проекта вече е финализирана и NASA се приближават с една стъпка напред към започване на първи тестове с машината. Името на космическия кораб  е Double Asteroid Redirection Test (DART) и ще бъде готов да отклони от траекторията им два големи астероида, разположени на безопасна дистанция от планетата ни през октомври 2022г. Ако всичко върви по план DART ще лети със скорост, която е девет пъти по-висока от куршум към астероидите.

 

Космическият кораб трябва да се удари в предварително избрано място, като целия сблъсък ще може да се вижда добре от обсерваториите на Земята. Учените ще следят не само дали всичко с траекторията на DART върви по план, а и дали ще се промени орбитата на двата астероида спрямо Слънцето. Това е първият подобен експеримент правен досега и ще има ключово значение за опитите ни да си докажем, че можем да предпазим планетата ни от такива заплахи.

 

Вижте какво ще се случи със Земята, ако Луната експлоадира