Реализирането на успешна мисия до чужда планета изисква не само да се гарантира здравето и безопасността на астронавтите, но и на тяхното оборудване. Комбинацията между високите температури, екстремните налягания и радиационните лъчи представляват твърде сурова среда, за да може да работят безпроблемно съвременните компютри. NASA работят над проект, който да отстрани този проблем и то в едни от най-тежките условия в Слънчевата система, а именно Венера.

 

Температурата на повърхността може да достигне до 460 градуса по Целзий, а налягането надхвърля 9.4 MPa, което е 90 пъти по-високо от тази стойност на Земята, предаде DigitalTrends. Атмосферните условия на Венера ограничават значително възможностите на хардуера и дори при масивни системи за охлаждане и намаляване на налягането даден компютър ще се повреди само след няколко часа. Заплахите не спират дотук, тъй като в облаците и повърхността има пари от сярна киселина, които биха били пагубни за хардуерните компоненти.

 

Компютърните инженери на NASA вече са създали ново поколение интегрална схема с керамично покритие, която успява да остане непокътната повече от 40 дни на температура от 500 градуса по Целзий. Тестовете в лабораторни условия, които имитират средата във Венера показват, че с подобни материали и дизайни компютрите могат да издържат дори няколко седмици без да се повредят. Намирането на ефективно решение на този проблем ще има ключово значение за първата човешка мисия до друга планета.

 

Вижте как Google и NASA разработват квантов компютър, който е 200 милиона пъти по-бърз от обикновен компютър