Уран е една от най-мистериозните планети в галактиката ни и първата, която е открита с помощта на телескоп. Отличителни характеристики са пръстенната система, магнитосферата и многобройните естествени спътници. Разстоянието между Земята и Уран е приблизително 2.5 млрд. километра, като за последно космическия апарат "Voyager 2" се доближава до планетата през 1986г. При тази мисия сондата прелита на дистанция от 81 500 километра над повърхността на газовия гигант и прави много интересни открития. 

 

Любопитен факт е, че след това NASA никога не са финансирали нова мисия, която да изследва отново мистериите на Уран. Космическата агенция, обаче е твърде заинтересована от планетата и вече разработва модерен радиометър, който е оптимизиран специално да анализира атмосферата на Уран, както и тази на Нептун. Въпросният апарат ще изследва затоплянето и охлаждането на температурата, както и специфичния химически състав на облачните слоеве на двете планети, съобщава Mirror.Co.Uk.

 

 

Това означава, че учените искат да се върнат на планетата 33 години след като за последно имаха възможността да изучават отблизо повърхността на Уран. Допълнително ще бъдат разкрити повече детайли кога ще стартира мисията и какво технологично оборудване ще бъде използвано от NASA. Припомняме ви, че в миналото бяха необходими почти 10 години на космически апарат да достигна до планетата. Еволюцията на технологиите, обаче се очаква да съкрати драстично полета до газовия гигант. 

 

Още от Digital: Ето как изследвахме Космоса през последните 60 години