Учените от NASA са привлечени от идеята да изпратят хора на Марс още преди това да се случи с първите мисии до Луната. Еволюцията на технологиите в последните десетилетия, обаче имат потенциала в обозримо бъдеще да превърнат тази идея в реалност. Новият президент на САЩ, Доналд Тръмп постави амбициозната цел NASA да изпратят първите хора на Марс до 2033г. В отговор на решението му от космическата агенция представиха най-детайлния план как ще се случи това досега, предаде Futurism.

 

Първоначалните планове предвиждат мисията да протече в пет различни етапа. Първият от тях е свързан с тестове на Международната космическа станция (MКС) и сключване на партньорства с частни компании и тече в момента. Следващият етап трябва да започне през следващата година и ще продължи до 2025г. и в него ще се проведат детайлни експерименти с шест SLS ракети извън пределите на Земята. Въпросните апарати ще летят до Deep Space Gateway (DSG), което е нова космическа станция, която ще бъде изградена до Луната.

 

 

Третата фаза от амбициозното пътуване до "червената" планета включва изстрелването на Deep Space Transport (DST) апарат към новата станция, което е предвидено през 2027г. В следващите две години астронавтите ще живеят там в продължение на поне 400 дни, за да проведат последните тестове преди решителната част на мисията. От NASA смятат, че през 2030г. вече ще настъпи момента, в който DST ще бъде снабден с необходимите запаси за екипажа. Самото пътуване до Марс е предвидено за 2033г.

 

Вижте как NASA откриха леден слой на Марс, който би улеснил първата мисия до планетата