Използвате или поне веднъж сте използвали помощта на GPS навигация, нали? Това несъмнено е една от технологиите, които изключително много са помогнали на човечеството последните десетилетия и стои в основата на много от съвременните Смарт технологии. Благодарение на GPS навигацията, можем да локализираме даден обект с точност до няколко сантиметра, където и да се намира той по Земята. Но дали е така и на Луната? NASA дават отговор на този любопитен въпрос. От информация в Gizchina става ясно, че най-близкият до Луната сателит се намира на 385 000км, но въпреки това, сигналът му е достатъчно силен, че може да достигне до Луната и тама GPS ще работи.

 

 

Разбира се, това не значи, че космонавтите ще могат да използват стандартна навигационна система, като тази в автомобила ви. За целта NASA е направила специални достатъчно компактни приемници. На Луната, космонавтите ще имат постоянен достъп до между 5 и 13 спътника, от общо 81 достъпни. Сред тях са и популярните GPS за САЩ, Galileo за Европа и GLONASS за Русия.

 


Още нещо любопитно с космически привкус. Знаете ли, че през 2924г., NASA планира по време на мисията "Артемида" да изпрати на Луната за първи път жена космонавт. Тя ще бъде и първата, която ще използва новото устройство в полеви условия на Луната. Подборът на подходящата кандидат астронавтка, още не е приключил.

 

Прочтете още статията: Kак да използваме приложението Zoom от смартфон