Червената планета е обект на много изследвания от учените и определено продължава да е един от най-интересните обекти в галактиката ни, а сега благодарение на марсохода Curiosity разбираме интересни детайли за Марс. Екип от Маrs Science Laboratory на NASA анализираха данни от него и стигнаха до заключението, че преди повече от 2 млрд. години там е имало езера с вода. Припомняме ви, че Curiosity вече в продължение на три години е на повърхността на планетата и продължава да изпраща много любопитна информация за нея, предаде BGR.

 

Наблюденията на учените от NASA показват, че между 3.3 млрд. и 3.8 млрд. години  е имало огромни езера с вода на Марс, които са били разположени в долните слоеве на планината Sharp. Новите данни потвърждават за пореден път становището, че в миналото тази планета е имала много близка атмосфера до тази на Земята и поставя още един въпрос, а именно какво е станало с тези водни източници. Евентуалното намиране на отговор също така може да ни позволи да разберем още детайли за ранните години, през които се е формирала и нашата планета.

 

Формата на континентите също имат геоложки и палеонтологични прилики с тези на Земята, което важи за някои вкаменелости на растения и животни, които са открити в Африка и Южна Америка. Основният проблем пред учените е, че те не могат да създадат точния физически механизъм, с който да обяснят как континентите са си проправили път през мантията, за да изглеждат точно, каквито ги познаваме днес. NASA твърдят, че липсващия компонент на подобна теория е тектониката на плочите, като според тях и в ситуацията с Марс все още пропускаме изключително важно явление, което ще ни даде отговор на въпроса какво е станало с марсианските езера. 

 

Вижте как да изпратим своето име на Марс