NASA официално са одобрили плановете за извършване на две мисии до Венера. Вече е осигурено и финансиране в размер на $500 млн за реализация на тези планове. Изпращането на космически апарат до планетата ще ни позволи да изследваме отблизо Венера, където NASA не сме били от над три десетилетия.

Последната машина създадена от човек, която е имала близък контакт с планетата е американската сонда Magellan от 1990г. След това е имало самостоятелни мисии на японската и европейската космически агенции, които са орбитирали около Венера.

Престоящите две мисии на NASA трябва да се реализират през 2028г. и 2030г., съобщавa BBC. Основната цел на предстоящите мисии е да открие повече информация за структурата на планетата и сходните характеристики, които споделя със Земята. NASA дори са амбицирани да открият как планетата покрита в облаци е способна дори да разтопява олово на повърхността.

Венера е втората планета от Слънцето с температура, която достига до 500 градуса по Целзий.

 

 

Въпреки екстремните условия Венера има различни показатели, които са сходни с тези на нашата планета. Първата мисия ще се казва DAVINCI+ и ще анализира композицията на атмосферата с голямата задача да се провери дали е имало океан на планетата. Специален апарат ще вземе проби от атмосферата, за да провери какво наличие на газове и други химични елементи, които съдържа

VERITAS е друг апарат, който ще стане част от предвижданите мисии и ще предостави на учените нова серия от изображения с висока резолюция. Специално внимание за машината ще представлява откриването на неактивни вулкани и анализа на геологическата активност. Предходните мисии показваха наличието на кратери на повърхността на Венера, които също ще  бъдат изследвани от VERITAS.

 

Още от Digital: Юпитер е причината да няма живот на Венера