Първата стъпка за откриването на извънземна форма на живот е да се намерят подходящи планети със скалиста повърхност, които имат сходни със Земята размери и са разположени на определена дистанция от своята звезда. Астрономите вече доказаха съществуването на 3442 екзопланети, но вярват, че в Космоса има над 100 млрд. други подобни космически обекта. Учените търсят доказателства за това дали техните атмосфери съдържат кислород и метан, което е важна предпоставка за наличието на вода на повърхността им, предаде DigitalTrends.

 

 

NASA направиха изненадващо изявление, в което потвърдиха, че са открили седем нови екзопланети, които имат сходни размери със Земята и се намират на разстояние от 40 светлинни години от планетата ни. Tова е първият път, в който се намират толкова много подобни обекти, които гравитират около една и съща звезда и са подходящи кандидати на повърхността им да има вода. Седемте екзопланети са разположени в системата TRAPPIST-1, която е кръстена на едноименния телескоп в Чили. Тя е с десет пъти по-малки размери от тези на Слънцето, което е причината планетите да са разположени толкова близо до нея.

 

 

Три от новите планети представляват най-голям интерес за учените, тъй като са позиционирани в т.нар "обитаема зона" на звездата, около която гравитират. От NASA смятат, че химичния състав и на другите четири екзопланети също би могъл да предположи наличието на водни молекули и респективно на форма на живот. TRAPPIST-1 се намира на разстояние от 379 трилиона километра от Земята. Досега NASA са успяли да измерат теглото и плътността на шест от планетите. Според тях възможността на тяхната повърхност да има водни молекули е доста голяма.

 

 

Вижте как NASA ще позволи на астронавтите да живеят на други планети