Специалистите от NASA вече откриха доказателства за ледени шапки на повърхността на Марс. Новите кадри от Mars Reconnaissance Orbiter потвърдиха, че под Utopia Planitia басейна на планетата има дебел слой от лед. Aнализите им показват, че размерите му са по-големи от тези на щата Ню Мексико, чиято площ е 315 194 квадратни километра. Дебелината на ледения слой е между 80 и 170 метра, като чистотата му е поне 50%, предаде Engadget. 

 

Учените твърдят, че този слой се е формирал по време на ледената епоха на Марс и е останал под повърхността още преди да се стопи във воден басейн или да се изпари в атмосферата. Откритието става факт благодарение на Mars Reconnaissance Orbiter, който разполага с много по-усъвършенствани инструменти и сензори, в сравнение със своя предшественик Mars Odyssey. NASA тепърва ще провеждат допълнителни изследвания на този интересен район на "червената" планета, за да разберат повече за ледения слой.

 

Подобна информация ще ни разкрие повече детайли за начина, по който се e oбразувал Марс. Учените смятат, че за в бъдеще този леден слой ще има много по-практична роля. NASA обмислят вариант да построят убежище за астронавтите на Марс и той би допринесъл за намаляване на ресурсите, които трябва да вземат със себе си на планетата. Леденият слой има потенциала да се използва за извличане на вода за пиене, което би улеснило значително подобна мисия.

 

Вижте защо водата на Марс няма да може да се използва от хората