Космическият телескоп Kepler е впечатляващо съоръжение, което ежедневно изпраща на учените от NASA множество изображения на различни обекти докато пътува из галактиката ни. Сега представители на Jet Propulsion Lab потвърдиха, че новата информация от него показва съществуването на две нови планети, които oпределят като потенциални кандидати да поддържат форма на живот. Учените изчисляват, че тези космически обекти са разположени на 181 светлинни години от Земята и имат голяма потенциал да бъдат "скалисти" и да имат други химични вещества, които биха поддържали микрорганизми, предаде SlashGear. 

 

От NASA уточниха, че те гравитират около М звезда-джудже с името K2-72 и това е причина за имената им, които са съответно K2-72c и K2-72e. Първата от тях е с около 10% по-топла, в сравнение с нашата планета, докато втората е с 6% по-хладна. Все още не разполагаме с данни за химическата структура на тези обекти и вече знаем, че звездата им не свети толкова ярко, колкото Слънцето и има поне два пъти по-малки размери. Oрбиталните периоди варират между 5.5 до 24 дни, което означава, че еквивалента на една земна година трае около 15 дни при K2-72c, докато при K2-72e тази стойност е 24 дни.

 

Учените се надяват телескопа Kepler да им изпрати скоро още данни, с които да разберат повече за структурата и химичния състав за тези две нови планети. Докато чакаме това да се случи от NASA вече сглобяват ново подобно съоръжение, което се казва James Webb Space Telescope и ще се приближи още повече до техните атмосфери. Ако всичко върви по план той ще бъде изстрелян в Космоса след приблизително две години, а цената за изграждането на телескоп надхвърля $8.8 млрд.

 

Вижте какви са шансовете ни да открием живот на друга планета