Модерните технологии позволиха на инженерите да подобрят някои ключови компоненти на самолетите. По този начин летящите машини са не само по-безопасни, но и консумират по-малко гориво. В голяма степен, обаче дизайна им не се променял драстично през последните десетилетия. NASA и MIT стартираха съвместен проект, който има за цел да доведе до създаването на по-добри крила за самолети. Това са сложни системи, които включват много подвижни елементи, контролирани от хидравликата.

 

 

Съвместният екип на NASA и MIT разработват прототип на крило на самолет, което има гъвкав дизайн и е в състояние да променя формата си по време на полет. Учените твърдят, че актуализирания дизайн ще ускори значително производството на летателни апарати, но също така да подобри ефективността на поддръжката и да олекоти целия корпус, което намалява разхода на гориво. Досега са проведени серия от тестове с уникалното крило във въздушен тунел, съобщава SlashGear.

 

 

Специфичната конструкция не зависи от повърхности като елероните за контрол на движението, както при конвенционалните крила. Вместо това определени части променят позицията си, което се дължи на специална смес от твърди и гъвкави компоненти във вътрешността. Екипът е проектирал крило, което не използва двигател или кабели, като е базиран на система, която автоматично отговаря на промените в аеродинамичното натоварване. Тепърва предстоят още тестове, но първоначалните резултати са доста оптимистични. 

 

 

Още от Digital: Осем любопитни факти за пътуванията със самолет, които може би не знаете