Червената планета продължава да представлява огромен интерес са учените по цял свят. Наличието на водни ресурси на Марс ще има ключово значение за реализирането на първата човешка мисия през следващото десетилетие. Новите проучвания на NASA потвърждават, че на "червената" планета има подобни молекули и вече търсят ефективни начини как да ги превърнат в източник на питейна вода за астронавтите. Информацията изпращана от Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) oписват осем зони, където има вода на Марс.

 

Учените твърдят, че в тези региони има дебели слоеве лед, които са разположени на силно ерозиращи склонове. NASA са на мнение, че въпросните образувания са лесно достъпни за изследване и могат да разкрият ключовите детайли за химичния състав под повърхността на планетата, предаде DigitalTrends. Основната хипотеза на NASA е, че подземните ледени структури са се формирали преди милиони години и продължават да представляват "сравнително чиста водна форма". 

 

Новите кадри на MRO разкриват, че слоевете лед са покрити от плътен слой скални отломки и прах. NASA създават триизмерна карта, която доказа съществуването на подземен ледник, който се простира на почти една трета от повърхността на Марс. Тепърва предстоят още анализи, които да обогатят представата ни за миналото на "червената" планета. Наличието на ледни слоеве е важно не само като природен ресурс, но и като фактор, разкриващ климатичния модел на Марс в дългосрочен план.

 

Вижте как NASA засне "Ниагарския водопад" на Марс