NASA провеждат различни експерименти с модерни технологии, за да създадат необходимото оборудване, което да превърне в реалност първата човешка мисия до Марс. Инженерите на агенцията разработват интересен робот с името Valkyrie, който е с височина от 182 сантиметра и тежи приблизително 132 килограма. Машината е позната още като Robonaut 5 (R5) и е създадена с идеята да стане част от бъдещите космически мисии на NASA. 

 

Koнцепцията предвижда хуманоидния робот да бъде изпратен на червената планета преди самите астронавти и да гарантира, че мястото, на което те ще живеят е достатъчно безопасно, предаде DigitalTrends. NASA отвориха официално регистрациите на Space Robotics Challenge конкурса, в който е предвидена парична награда от $1 млн. Участниците могат да я спечелят с иновативни проекти, които да помогнат на агенцията да изпрати Valkyrie на Maрс. За да го направят трябва да програмират виртуална версия на машината да изпълнява предварително подбрани от NASA задачи.

 

Oтборите, които ще се включат в Space Robotics Challenge  ще трябва да се справят с предизвикателства като подмяна на соларни панели или антена, да локализира теч и др. Основният проблем е как ще се справят с тази задачи, като се вземе под внимание забавянето на комуникацията между Земята и Марс. NASA приемат регистрации до 16 септември и няколко дни след това започват реалните изпитания на участниците, а финалистите ще станат ясни през декември.

 

Вижте NASA потвърдиха, че преди 3 млрд. години на Марс е имало езера