Неотдавна един от известните български сватбени фотографи ни сподели "Имам огромен архив от снимки, за който постоянно ми се налага да си купувам нови и нови външни памети. Обмислял съм варианти да си плащам за виртуално пространство в облака, но то ме ограничава в много отношения. Някаква идея, какво практично решение можете да ми предложите?".

При всички случаи, за такива цели, най-удачното решение са така наречените "NAS сървъри". Но те в повечето случаи не са никак евтини. В повечето, но не винаги - неотдавна открихме, че марката TerraMaster предлага вече в България своите NAS сървъри и приятната изненада при тях е, че цената им започва от малко под 400лв и е съвсем поносима и така почти всеки може да си позволи да съхранява информацията си надеждно физически.

Това на екраните ви е TerraMaster F4-220, който е част от "F-серията" NAS сървъри на бранда, в която имате още моделите F2-220 с 2 гнезда и 1 GbE, както и F4-420 и F2-420, съответно с 4 и 2 гнезда и 2х1 GbE порта. F-сериите на TerraMaster поддържат различни RAID режими като RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6, RAID 10 и JBOD. Устройството играе ролята на file, mail, web или media server, предлага също отдалечено синхронизиране, FTP, MySQL server и други приложения, които са създадени в помощ на малкият бизнес потребител. За тези, които се интересуват от това, какви мрежови системи се поддържат – това са на практика всички разпространени - SMB, AFP, NFS, което ви гарантира безпроблемна работа с Windows и Mac компютри, както и със смарт устройства с Android и iOS. Това не е всичко - имате още DLNA/UPNP протоколи и iTunes сървър, персонален облак в TNAS.online и Dynamic DNS, който позволява да достъпвате устройството от всяка точно с интернет достъп.

Моделът на TerraMaster е много компактен и изглежда симпатично за разлика от много свои събратя. Корпусът му е направен от масивен здрав алуминий, който освен приятен за погледа е и функционален, защото пасивно спомага за по-доброто охлаждане. Както знаете, металите приемат и отдават топлина много по-добре от пластмасата. В лицевата част на панела са чекмеджетата за 4 2.5" или 3.5" диска, бутона за стартиране и LED индикатори за случващите се в машината процеси. Производителят е предвидил заключващ механизъм, който не позволява случайно отваряне на чекмеджетата. Максималният обем на дисковете, които поддържа този NAS сървър, е 12TB - тоест общият обем може да достигне 48TB, които ще ви е доста трудно да запълните.

 

 

Самото свързване на дисковете става много лесно. В комплект с F4-220 има захранване, силов кабел и Ethernet. Намираме дори отвертка и цял куп допълнителни винтове и резервни крачета, за да не се пързаля кутията когато е поставена някъде. В задната част имате много силно охлаждане, което забележете не е изобщо шумно. В нашата тестова бройка имаме 1 Ethernet порт, но производителят предлага и вариант с два. Можете да ги свържете успоредно с рутера си, скоростите за пренос на данни ще бъдат рекордно високи.

 

 

Можете също така да свържете TerraMaster F4-220 и към всички устройства в локалната мрежа, които да използват паметта на NAS сървъра. Не само големите обеми памет са голямата сила на NAS сървъра, той може да служи за оперативни цели, а не просто да е архив с информация. По тази причина в красивата кутия има 2-ядрен процесор Intel Celeron J1800 с 2,4GHz тактова честота и 2GB DDR3 RAM памет. При F4-220, потребителите пък могат да се радват на Intel J1900, който работи на 2 GHz, разполага с 2 ядра повече и с 4 GB RAM.

 

 

След като свържете устройството с компютъра си, конфигурирането става много бързо и лесно. Дори да не сте "на ти" с компютрите, ще се справите за отрицателно време. Сега можете да използвате административния интерфейс с приложения, който базово са ни дали TerraMaster. Тук производителят предоставя много възможности за персонализация според индивидуалните ви нужди. Джадата работи под операционна система TerraMaster TOS която е базирана на Linux. Само по себе си това е сериозна заявка за качество и безпроблемна работа. Пространството може да бъде разделено на много отделни части, които да се използват от определени потребители. Поддържа се управления на профили чрез RBAC и Windows ACL. Отдалеченото използване се реализира по два начина – чрез TNAS.online и DDNS. Така потребителят може да има достъп до хранилището и от разстояние и да споделя съдържанието с всеки при желание.

 

Едно от най-големите предимства на моделите на TerraMaster пред конкурентите е ниската цена. А за фотографи, видео монтажисти, графичнни дизайнери и други фриленсъри, които имат нужда от голям архив с данни, е важно да получат най-изгодната цена за терабайт и висока скорост на достъп, разбира се.

 

 

В F-линията на TerraMaster се предлагат общо 4 модела – по два с 2 и два с по 4 гнезда за дискове, като разликите са във вида на процесора и инсталираната памет, както и в наличието на един или два Ethernet порта.

 

 

Така цената варира от малко под 400лв, до около 860лв в зависимост от варианта който сте си избрали. Който и модел NAS сървър на TerraMaster да изберете, ще получите изгодна цена, отлични възможности за разширение и цялата базова функционалност, която очаквате от такова устройство, без да платите и лев повече за допълнителни приложения.