След началото на пандемията с COVID-19 и последвалата социално икономическа криза по света, много хора започнаха да живеят в изолация, за да се прекрати разпространението на вируса.
Милиарди хора по целия свят стоят по домовете си и са ограничили до минимум живите си социални контакти, а работата се извършва чрез така нареченият "Home Office". По тази причина, от началото на годината се наблюдава огромен ръст в потреблението на приложения за групово общуване и видео разговори. 
В този контекст, ако ви е интересно, можете да прочетете нашата статия "Най-добрите безплатни приложения за видеоконферентни връзки по време на COVID-19". В нея ще разберете как можете безплатно да подобрите социалната си и бизнес комуникация по време на кризата с коронавирус.

 


Едно от изброените в статията приложения се казва Zoom. Вече го познавате добре, благодарение на различни статии, които Digital.bg е публикувал за него. В голяма част от тях се коментира факта, че сигурността в Zoom не е на особено ниво и хората, които го използват са изложени на риск. По тази причина вече редица големи компании забраниха на служителите си да използват Zoom за бизнес комуникация. Забраната дори наложиха и цели държави.
Поредното доказателство за проблемите със сигурността на Zoom  е, че в тайната хакерска мрежа "Dark Web" се продават 500 000 хакнати акаунта на потребители, използващи приложението за групови видео конференции. 


По данни на BleepingComputer, експертите по киберсигурност Cyble, това не е първият теч на данни в тъмната страна на Интернет. На първи Април са се продавали още 530 000 акаунта с цена от едва 0.002 долара. В замяна на тази скромна сума, зложелателите могат да получат имейл адрес, и парола на хакнатия потребител. 
Освен това в "пакета" има още личен URL адрес на виртуалната среща и потребителски ключ, който предоставят Zoom. Той се състои от шест цифри и е обвързан с акаунта на собственика. 

 


Голяма част от тези хакнати акаунти е възможно да са невалидни, но по данни на Cyble, сред тях има и реални, потвърдени от техни клиенти.
Ако зложелател закупи някой от тези активни акаунти от Dark Web, той може да ги използва както за обикновено и не чак толкова опасно тролване, така и за по-сериозни пакости, като подслушване и кражба на самоличност.

Още от Digital.bg: Най-добрите безплатни програми за компресиране на големи файлове